Hlavní obsah

Zadarmo, pro všechny a napořád. Takový je Parkrun

Praha

Když vás běhání nebo osud zavede do cizokrajných koutů planety Země, velmi často narazíte na zmínky o fenoménu Parkrun. Jeho logo se skví snad v každém zahraničním časopise o běhu a dříve či později zkrátka budete muset vzít na vědomí, že tu existuje něco, o čem vlastně vůbec nic nevíte. Podíváme se tomu „Pobíhání po parku“ na zoubek společně, co říkáte?

Foto: Milan Malíček, Právo

Běhání po parku má jistě i u nás hluboké kořeny. Bude ale někdy tak sofistikovaně organizované jako Parkrun?

Článek

Parkrun je koncept běžeckých akcí s jednoduchými pravidly: Objev se každou sobotu, zaběhni 5 kilometrů. Je jedno, jak rychle běžíš. Je jedno, co máš na sobě. Důležité je, že běžíš. Stačí se jednou zaregistrovat ‒ a hotovo. Od této chvíle se může běžec účastnit oficiálního Parkrunu kdykoli a kdekoli.

V pravidelnosti je síla

Fenomén se zrodil před jedenácti lety, kdy si jistý Paul v okrajové části Londýna řekl, že by rád založil pravidelně běhající komunity v městech, tedy v jejich parcích, po celém světě. Že by rád poskytnul každému možnost pravidelně běhat ve své komunitě, bezpečně a v pohodě a hlavně ‒ bez placení.

Máme rok 2015 a společné výběhy se nyní odehrávají každou sobotu a neděli ve městech po celém světě. Každá taková akce má své domovské místo jako třeba park, promenádu nebo pláž. A o každou takovou akci se stará skupina místních dobrovolníků. A těch pět společných kilometrů má svůj velký význam. Je to vzdálenost, kterou zdolá úplně každý, i kdyby měl ke konci už jen jít.

Všechno začalo v Bushy Parku v Teddingtonu se 13 běžci na trati a pěti dobrovolníky. Dva roky trvalo, než se projektu podařilo překročit hranice tohoto parku. Výsledky se tehdy zaznamenávaly na papír a místo medaile dostali účastníci podložku z místního železářství. Nyní existuje systém registrací a čárových kódů, každý týden zpracovává server mnoho tisíc záznamů. Hlavní myšlenka ale zůstává: každý týden, 5 kilometrů, zdarma, pro každého, navždy.

Všude a navždy

Z Británie se Parkrun začal šířit po světě. První destinací byla překvapivě Zimbabwe, kam se dostal v roce 2007. Tehdy už bylo pod hlavičkou „Pobíhání po parku" registrováno 24 972 běhů za jediný rok. Tučným písmem byl do dějin Parkrunu zaznamenán rok 2011. Registrace akcí už čítá 55 záznamů, akce se rozjíždí v Austrálii, Jižní Africe a v Polsku. Speciální akce byla založena také na britské vojenské základně v Afghánistánu. V loňském roce organizátoři poprvé oslavili dosažení hranice 60 000 účastníků za jediný týden.

Pro děti existuje zkrácená dvoukilometrová verze. Ve Velké Británii se ji rozhodl podpořit nikdo menší než Chrissie Wellington, čtyřnásobná mistryně světa v Ironmanu.

Oficiálně dnes existuje Parkrun v jedenácti zemích, kde má své podpůrné týmy a oblastní manažery. Kromě zakládající Velké Británie zde najdeme také Spojené státy, Jihoafrickou republiku, Rusko, Polsko, Nový Zéland, Itálii, Irsko, Francii, Dánsko a Austrálii. Je možné (a pravděpodobné), že se „Pobíhání po parku" jednou dostane také k nám. A vy už po dnešku budete vědět, o co jde. Tak dobrý v parku běh!

Reklama