Hlavní obsah

Vetchý, Jiřina z Okresního přeboru, pomáhá najít nové hvězdy

Praha

Když byl malý, plaval. „Pak jsem dělal volejbal a taky atletiku,“ vypočítává Ondřej Vetchý, populární herec a také nadšený sportovec. Svůj herecký um se snaží zužitkovat i jinak než před kamerou. Český atletický svaz si jej vybral do svých klipů, kterými poutal na pražské halové mistrovství Evropy. Vetchý už také druhým rokem pomáhá v rámci projektu Fond Magnesia GO. Letos byl mezi oceněnými i nadějný mladý desetibojař Jan Doležal.

Foto: Malíček Milan, Právo

Ondřej Vetchý hrál v serialu a filmu Okresní přebor fanatického trenéra Jirku Luňáka zvaného Jiřina.

Článek

„Měli jsme v České republice tři mimořádné desetibojaře, kteří po celou dekádu ovládali svět - ať už to byly olympijské hry nebo mistrovství světa," vypočítává třiapadesátiletý herec. „A ten somatotyp, který se tu rodí, dává velký příslib, že jednou nahradí pana Šebrleho či Dvořáka. Takže ta volba byla naprosto jasná. Atlety jsme tam chtěli a on je pro nás ideální představitel."

Karlovarské minerální vody a Ondřej Vetchý, iniciátor a ambasador projektu, vybrali šest finalistů. Na základě hlasování veřejnosti na stránkách www.magnesiago.cz a www.magnesiago.sk si pak tato šestice rozdělila milión korun.

Talent, vůle, štěstí

„Věřím, že úspěch ve sportu je triumfem nejenom talentu a potřebného štěstí, ale i vůle, ducha, vytrvalosti a odhodlání. Právě v souhře těchto dispozic a vlastností a v této umanutosti v dobrém slova smyslu shledávám přesah nejen do každodenního života, ale také do budoucnosti," líčí Vetchý. „Proto jsem inicioval projekt, jehož cílem je podpořit nadějné sportovce, kterým finanční podpora umožní další rozvoj, o který prokazatelně a dlouhodobě s úspěchem usilují a mají pro něj veškeré předpoklady."

První místo a 350 tisíc získala slovenská plavkyně Barbora Mišendová. Druhý skončil rychlolezec Jan Kříž a získal 250 tisíc. Za bronzové umístění si 150 tisíc odnesla cyklistka Barbora Průdková. Desetibojař Jan Doležal skončil čtvrtý a obdržel částku 100 tisíc, pátý volejbalista Donovan Džavoronok si odnesl 80 tisíc a šestý sprinter Jakub Matúš 70 tisíc korun. Všichni ale mají jedno společné. Bez běhání, které je součástí jejich tréninků, se neobejdou.

Fanatický kouč

Oceněné mladé sportovce Vetchý nespouští z očí, jejich výkony sleduje. „Musím říct, že tři z pěti z loňského roku mi volají, když zaznamenají nějaký úspěch," povídá Vetchý, který je sportovní veřejnosti také znám ze seriálu Okresní přebor, kde hrál fanatického trenéra Jirku Luňáka zvaného Jiřina. „Třeba kajakář Jirka Prskavec teď vyhrál Světový pohár mezi dospělými. Jestliže se mu to podařilo už mezi muži, kteří mají jinou sílu než dvacetiletý kluk, tak to je úchvatné. Pan Micka (plavec) patří mezi širší špičku."

Sport má Vetchý rád i z jiného důvodu. „Jednoznačně profiluje charakter člověka," myslí si. „Sportovci reprezentují hodnoty, které těžko nacházím u lidí v jiných oblastech - odvaha, osobní odpovědnost zatáhnout za druhého, když mu to nejde. A taky když to bolí, nehledět na to a přidat. To jsou věci, které vedou k tomu, aby byl člověk odolnější a rezistentnější, aby se skutečně pokoušel hrát fair play."

Coby dynamický člověk vyzkoušel celou řadu sportů. Jen cyklistiku opomíjel. „Pro mě bylo vždycky nepochopitelné, že někdo ujede sto kilometrů," směje se. „A taky jsem to bral jako takový alternativní sport, když už má člověk zničené chrupavky a je rozsekaný na cucky. Myslel jsem si dokonce, že je pro lidi, kteří jsou na sport nešikovní. Ale teď už si to nemyslím."

Reklama

Související témata: