Hlavní obsah

Kvůli ženám skočil z balkónu. Druhé olympijské zlato překazila smrt

Samuel „Sammy“ Wanjiru byl vlastně tím, kdo vymezil začátek keňského diktátu na maratónských tratích. Byl to právě on, kdo roku 2008 na letních hrách v Pekingu získal historicky první olympijské maratónské zlato pro Keňu. A byl to také on, kdo oficiálně vyhlásil hon na maratón pod dvě hodiny, který si vzal za vlastní. Chtěl toho dosáhnout do pěti let, tedy do roku 2013. Maratónská trať však stále čeká na toho, kdo ji proběhne za čas pod 120 minut. Wanjiru je už čtyři roky mrtvý.

Foto: Profimedia.cz

Sammy Wanjiru. Odstartoval keňskou nadvládu na maratónské distanci.

Článek

Samuel Wanjiru se stal profesionálním atletem v mladém věku. A možná právě to se mu nakonec stalo osudným. Pocházel z chudé rodiny, kde jej samotná matka vychovávala společně s jeho bratrem Simonem. Do školy přestal chodit ve dvanácti letech. Rodina si už nemohla dále dovolit platit zápisné. Přesto on sám zůstane už navždy zapsán do dějin.

Vítězství za vítězstvím

V pouhých osmnácti letech dokázal překonat světový rekord v půlmaratónu. O rok později jej o něj okradl ‒ nikdo jiný než fenomenální Haile Gebrselassie. Napřesrok si pro něj Wanjiru doběhl znovu. A ještě tentýž rok vylepšuje rekord o dalších 20 vteřin. V roce 2009 zvítězil v maratónu v Chicagu i Londýně. Pro sezónu 2009-2010 se tak stává vítězem World Marathon Majors (šampionát složený ze šesti kvalifikačních závodů, maratónské „Velké šestky" ‒ maratónů v Chicagu, New Yorku, Bostonu, Londýně, Tokiu a Berlíně).

V roce 2010 Samuela ale zpočátku provází smůla. Z maratónu v Londýně odstupuje pro potíže s kolenem. V říjnu nastupuje na start chicagského maratónu, ovšem bez větších ambicí, protože trpí akutní virovou infekcí žaludku. Situace využívá etiopský závodník Tsegaye Kebede a ujímá se vedení. Souboj mezi těmito dvěma vynikajícími běžci patří mezi nejepičtější maratónské podívané.

Strhující podívaná

Wanjiru se snaží udržet krok s Kebedem. Ten několikrát nastupuje k trháku. Wanjiru jej pokaždé dobíhá a sám se několikrát pokouší o únik. Čtyři sta metrů před cílem nasazuje Samuel Wanjiru zdrcující sprint. Etiopana nechává povlávat za sebou v uctivé vzdálenosti. I přesto že není fyzicky ve špičkové formě, vítězí Wanjiru ve strhujícím stylu. V tu chvíli ještě nikdo netuší, že toto vítězství je jeho poslední.

Rozpuštěný v etanolu

Půl roku nato se mu stávají osudná dvě jeho prokletí ‒ ženy a alkohol. Jeho poslední léta přebíral bohužel otěže strýček etanol. Nevyrovnané manželství se třemi ženami (v Keni je mnohoženství legální) a další mimomanželské vztahy nepřispívají k atletově poklidnému života běhu. Na sklonku roku 2010 je zadržen keňskou policií za vyhrožování zabitím jedné ze svých žen a nelegální držení zbraně v podobě osvědčeného kalašnikova.

Svou poslední noc prožil Samuel Wanjiru v divoké pijatice po boku jedné ze svých přítelkyň, se kterou jej později v posteli objevuje jedna ze Samuelových žen. Následuje zuřivá hádka zástupkyň něžného pohlaví. Wanjiru se ocitá se svou milenkou v zamčeném pokoji. Co se stalo poté, je doposud tajemstvím. Oficiální zdroje hovoří o tom, že Sammy vyskakuje ven balkónem v úmyslu vyargumentovat manželce svůj nelehký životní úděl. Uklouzne mu však noha, padá nešťastně na zem a umírá na vnitřní krvácení do mozku. Keňská policie dodnes nemá jasno, zda událost byla vraždou, sebevraždou či jen nešťastnou náhodou.

Reklama

Související témata: