Hlavní obsah

Blázni, kteří žijí na Zemi a překonávají nemožné. Nic pro člověka

Praha

Lidé mají nápady, které jsou mnohdy těžko pochopitelné. Když je promění v realitu, stávají se neuvěřitelné a blázniví věci, až se z toho ostatním rolují ponožky u nohou. Taková to je síla. Pro někoho je běhání nudné, ale my vám ukážeme, že není.

Freddy Nock si vyšlápl na nejvyšší horu Německa Zugspitze.

 
Článek

Běh pozpátku

Nesmysl? Takových si tu možná přečtete dneska více. Xu Zhenjun z Číny je rekordmanem v běhu pozpátku. Maratón v Pekingu zvládl pozpátku, když doběhl v čase 3 hodiny a 43 minut, což je čas, který nedá ani většina běžců klasickým způsobem.

Sedm dní na běžeckém pásu

Rainer Predl přišel s hodně zvláštní výzvou. Ultra běžec z Rakouska se rozhodl zlomit počty kilometrů během sedmi dnů na běžeckém pásu. Jeho kilometráž se zastavila na 853,46 kilometrech. Během 168 hodin si našel i čas na spánek, ale zalehl jen na 15 hodin, jinak chvátal za rekordem.

24 hodin v běhu

Podobných závodů je více, ale nejsou pro všechny, přece jen, jde o ultra. A na ultra musíte mít ultra natrénováno. Mužský světový rekord drží populární Yiannis Kouros, který zaběhl za jeden den 303,506 kilometrů. Ženám vévodí Mami Kudová a 252,205 kilometrů.

Maratónský světový rekord

Mezi extrémními se tento rekord možná zdá jako nudný, ale zkuste ho překonat. Nedáte to, to nám věřte. Maratón je klasika, nejlepší světový čas drží Keňan Dennis Kimetto, který zaběhl 42,195 kilometrů v Berlíně a čas stlačil na 02:02:57. Průměrný sportovec potřebuje dvakrát tolik času.

101letý maratónský odvážlivec

Ind Fauja Singh je nejstarší běžec na světě, který jako první dokončil maratón ve věku 100 let. Říkají mu Turban Tornado. Jeho kariéra vytrvalostního běžce přitom začala vzkvétat až v 89 letech. Nikdy není pozdě začít.

Když vyhrají schody

Němec Christian Riedl je jedním z nejlepších světových běžců do schodů. Také je současný držitel světového rekordu ve dvanáctihodinovém překonávání schodů. Během tohoto půldne dostal do svých nohou převýšení 13 145 metrů na věži ve Frankfurtu. Celkově musel 71krát dolů výtahem, poté zase po svých nahoru. Pokud chcete pracovat na vaší vytrvalosti, zkuste si to - schodiště je skvělý trénink. A paneláků tu máme dost.

Bláznivý výšlap na kabelu od lanovky

Nemožné? Ne pro Švýcara Freddy Nocka, který se rozhodl, že na nejvyšší horu Německa Zugspitze (2962 metrů) nevyužije lanovku, ale vydá se po kabelu, po kterém tato lanovka šplhá vzhůru. S tímto bláznivým nápadem stanovil rekord pro nejdelší a nejvyšší běh. Na samém závěru si opravdu popoběhl. Tohle je jen pro silné nátury.

Přes čtyři pouště

Čtyři závody celkem, každý vede přes poušť a celkem mají 1000 kilometrů - Atacama, Gobi, Sahara a ledové pustiny Antarktidy. Ultra maratónský běžec Ryan Sandes z Jihoafrické republiky byl první, který vyhrál tuto záludnou extrémní čtyřku.

Boty nejsou třeba, běhá naboso

Wayne Botha je zase světovým rekordmanem v běhu naboso - 211 kilometrů dal za 24 hodin v Aucklandu na Novém Zélandu, což je nejdelší vzdálenost, kterou kdy někdo uběhl naboso.

Určitě bychom našli další závody, které se těžko chápou. Běhání není nuda, je to naopak výzva. Jen si to chce najít trochu více adrenalinu a zábavy.

Stále si myslíte, že je běhání nudné?
Ano
57,9 %
Ne
35,4 %
Prozřel jsem, běhání je adrenalin.
6,7 %
Celkem hlasovalo 1739 čtenářů.

Reklama