Hlavní obsah

Syn popřál tátovi. Ten dvakrát pokořil svět. Stop nevystavila ani prasklá lebka

Praha

Muž, který má rád čísla, bar v malém městě a nápis s gratulací, kde se vyjímala číslovka 50 000 mil. Proč to vše? Mike Sheehan, kterému je přes sedmdesát let, je vášnivý běžec. A právě tolik mil v životě oficiálně naběhal, což je pro lepší představu 80 467 kilometrů. Velká sláva v městě Waverly v Iowě.

Foto: Foto: Mike Sheehan

Justin Tolan (vlevo) a Mike Sheehan a společná velká chvíle - 50 000 mil je uběhnuto.

Článek

"Víte, v tomhle městě všichni víme, že Mike je vášnivý běžec, ale nikdo neměl představu, kolik toho opravdu naběhal," nechal se slyšet Joe Breiback, majitel baru, kde se sláva uskutečnila. "On je skromný člověk, nevim, ale myslím, že to je cesta, jakou jde většina běžců," dodal pro Runner World. Den před dnem D si mohl Sheehan od syna přečíst zprávu. Syn přál tátovi: "50 000 mil, muž, který dvakrát oběhl svět."

Běh jako rutina, jako mytí zubů, snídaně, oběd, večeře. Časně ráno na silnici a další porce kilometrů. Vše začalo před čtyřiceti lety. V roce 1974 Sheehan dokouřil poslední cigaretu, našel tenistky a započal svoji běžeckou cestu. O rok později věděl, že patrně nepřestane, tak si začal dělat záznamy do domácího kalendáře.

Cílem byla polovina

"Jednoho dne jsem si začal míle zapisovat, rozhodl jsem se, že by to mohlo dát okolo světa," vzpomínal oslavenec, který až do roku 2004 vlastnil realitní kancelář, od té doby je v částečném důchodu. "Cílem nikdy nebylo 50 000 mil, ale 25 000. Jenže když jsem se v roce 1989 dostal na tuhle hranici, tak jsem se rozhodl, že budu pokračovat." Jak prosté.

Vše pečlivě organizované, zápisky v úhledných hromádkách. "Vždycky byl pořádný a měl pořádek v číslech. Vždy věděl, kolik má naběháno," přidala se dcera Pam Carden.

Vrchol běžeckého snažení zažil Sheehan v roce 1980, kdy běhal průměrně 320 mil měsíčně, jeden týden dokonce 100 mil. Také stihl dokončit 33 maratónů.

Kalendáře s čísly mohou vyprávět jeho životní příběh. Jiní mají fotky, on má prošoupané tenisky a naběháno tisíce mil. "Je skvělé se podívat zpět a připomenout si různé okamžiky, ale mám tam i další věci. Svatbu mé dcery, zranění, úmrtí v rodině," připomněl dvaasedmdesátiletý běžec.

Přijde další oběhnutí světa?

Například v roce 2009 v zápiscích svítí bílá místa, nezapisoval, nemohl. Za vším byla fraktura lebky a zlomená žebra. Šest týdnů nic, prázdno. Nyní běhá i s kamarádem Justinem Tolanem tři až pět mil denně. Tolan se blíží k metě 30 000 mil.

Když přišel den 50 000 mil, oba si šli ven zaběhat, jubilant o žádné slávě netušil. Mezitím manželka vyvěsila nápis, přichystala oslavu. "Vím, že není tolik lidí, kteří tak moc běhají. Mike řekl, že je hodně lidí, kteří běhají více, ale já neznám nikoho, kdo by uběhl 50 000 mil. Navíc on stále pokračuje. Jsem rád, že zrovna on je náš soused a přítel," vyznal se Tolan.

Pak šli patrně zase běhat. Možná dají svět potřetí.

Reklama