Hlavní obsah

Dočká se člověk stovky pod 7 sekund? Zatím Bolt prohrává i se zajícem

Je dobře známo, že světovým rekordmanem na sto metrů je jamajský sprinter Usain Bolt, který má v držení čas 9,58 sekund. Ten zaběhl v Berlíně na mistrovství světa v roce 2009. Miliardy lidí na světě mu mohou říkat nejrychlejší člověk na Zemi. Ale jak by obstál třeba s říší zvířecí? Jistojistě by skončil zavalen prachem, který by se za rychlejšími vznášel. Ale bude to tak stále? Kam až se může posunout čas na sto metrů v letech budoucích? Prý až pod sedm sekund!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jamajský sprinter Usain Bolt a jeho nečekaný výraz. Že by ho někdo předbíhal?

Článek

Oficiální maximální rychlost, kterou Bolt dosáhl, se blížila 45 kilometrům za hodinu. On pomyslnou bariéru extra třídy deseti sekund stlačil nejníže. Podle některých vědců je lidská hranice 9,40 sekundy, což není teoreticky od současného světového výkonu vzdáleno.

Jenže americký vědec Matthew Bundle přišel s odvážnou teorií. Člověk bude moci dosáhnout rychlosti až 65 kilometrů v hodině, což je v této chvíli stěží představitelné. Výsledek mu vyšel z matematických propočtů stahů svalů. Pokud by tento fakt opravdu jednou nastal, vítěz na sto metrů protne cílovou pásku pod hranící sedmi sekund! Bude to Bolt, Justin Gatlin, Asafa Powell? Z těchto rychlíků se určitě nikdo tohoto času nedočká. Čas pod čarodějných sedm sekund patrně nebude reálným pro toto století.

Člověk má dvě končetiny, které využívá k běhu, zvířata mají k dispozici i čtyři. Severoafrický pštros patří mezi nejrychlejší, je schopen dosáhnout rychlosti přes 64 kilometrů za hodinu. Ještě rychlejší umí být vycvičený dostihový chrt, kde jeho štíhlé tělo dokáže akcelerovat do kvapíku téměř sedmdesáti kilometrů. Pokud by oba využili svoje maximum, nesměli by se prohánět v obci. Bolt by se do povolené padesátky v pohodě vešel.

I zajíc by mu utekl

Říká se, že nejkrásnější pohled na svět je z koňského hřbetu. Pokud byste usedli na čistokrevného závodního, tak nejlepší světoví sprinteři by už po padesáti metrech věděli, že prohráli, kůň by si už spokojeně odfrkával v cíli. Mezi absolutní špičku patří gepard, který dokáže pokořit hranici sta metrů pod šest sekund, což je rychlost okolo sta kilometrů za hodinu.

Ještě složitěji lze srovnávat člověka a sokola stěhovavého, který dokáže vyvinout při střemhlavém letu rychlost okolo 260 kilometrů za hodinu, takže může být pětkrát rychlejší než Bolt. Zní to patrně neuctivě, ale Jamajčan by prohrál i se zajícem. Ten dokáže vyvinout rychlost 80 kilometrů za hodinu. Jde ale pouze o srovnání s rivaly, které se ve skutečnosti na dráze patrně nestane. Zatím má Bolt o soupeře postaráno mezi lidskými sprintery, ti v této sezóně zatím předvádí lepší časy než světový rekordman.

Kde je pomyslná hranice lidských možností ve sprintu na 100 metrů?
Pod 9,50 sekundy
56,4 %
Pod 9 sekund
36,7 %
Pod 8 sekund
2,7 %
Pod 7 sekund
4,2 %
Celkem hlasovalo 6082 čtenářů.

Reklama

Související témata: