Hlavní obsah

Jamajský sprinter proti lyžaři. Když si chlapi hrají jako děti

Markéta LyachováSport.cz

Muži jsou zkrátka hračičkové. Sázejí se o cokoli, kdykoli a kdekoli. Jedna výzva střídá druhou. Jednu takovou přijali i Asafa Powell z Jamajky, bývalý světový rekordman v běhu na sto metrů, a trojnásobný olympijský šampion v běhu na lyžích Švýcar Dario Cologna.

Asafa Powell a Dario Cologna netradičně soupeří.

 
Článek

Dostaveníčko si dali ve švýcarském Jungfraujochu – v nejvyšším místě Evropy, kam ještě vedou koleje. Pořadatele nic nepodcenili. Pro Powella postavili speciální stometrovou tartanovou dráhu, pro domácího borce zase sněhový koberec. Kdo asi bude rychlejší, co myslíte? Atlet, lyžař?

Powell zaklekl do bloků, Cologna se na lyžích připravil k letmému startu. „Bojovalo" se do posledních metrů. Jamajčan i Švýcar proťali cílovou pásku současně. Zdálo se však, že Powell nemusel přeřadit na nejvyšší rychlost. Vždyť si ani nemusel sundat tepláky.

Kdo tedy vyhrál? Rozhodla až cílová fotografie. Jméno však organizátoři z pochopitelných důvodů nezveřejnili.

I Federer se představil

Rychlík z Jamajky se výsledkem nikterak netrápil a hned přijal další výzvu. Nechal se vyhecovat k souboji v páce, jeho soupeřem byl další host akce - domácí zápasník Wenger. Powell prohrál, přesto se pak s úsměvem věnoval mladým atletickým nadějím. „Dokázal bych si představit, že bych tady na Jungfraujochu v létě trénoval," vykládal olympijský šampion i mistr světa ve štafetě na 4x100 metrů a také muž, který zřejmě zanedlouho prolomí historickou metu: sto zaběhnutých stovek pod deset sekund. Se sněhem se v Jungfraujochu setkal vůbec poprvé.

Sníh v letních měsících si pochvaloval i jeho soupeř Cologna. „V létě mi někdy chybí, jsem moc rád, že tady můžu být," vykládal.

Atraktivní švýcarské místo už dříve pomáhala zpropagovat i jiná domácí sportovní hvězda – loni se tu na tenisovém dvorci představil finalista letošního Wimbledonu Roger Federer.

Reklama

Související témata: