Hlavní obsah

Hokejový Jágr je fenomén. Češi ale dělají jiné sporty. Vládne ten váš?

Praha

Žádné překvapení. Pokud se zeptáte českého sportovního fanouška na nejpopulárnějšího sportovce, má jasno. Fenoménem je Jaromír Jágr. Ačkoli patří už do veteránské kategorie, jeho osobnost stále září. Pokud jde o provozované sporty, vede u Čechů cyklistika, plavání a běh.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaromír Jágr. Sportovec, který má největší zvuk u českých fanoušků.

Článek

Sportu se aktivně věnuje 63 procent dospělých Čechů ve věku do 54 let, většina alespoň jednou týdně. Aktivně sportující Češi utratí za sport měsíčně v průměru 500 korun. Vyplývá to z průzkumu, který pro společnost Sport Invest realizovala začátkem léta výzkumná agentura NMS Market Research.

Nejznámějším sportovcem je hokejista Jaromír Jágr, kterého si spontánně vybaví 77 procent sportovních příznivců. Útočníka s číslem 68 si každý přiřadí k hokeji, ale ani on se běhání nevyhne. Při mistrovství světa v Praze si nechal do hotelu přivézt běhací pás. Proč? Přece na běhání.

S odstupem za třiačtyřicetiletým útočníkem Floridy následuje tenistka Petra Kvitová, kterou uvedla čtvrtina respondentů, a dále rychlobruslařka Martina Sáblíková, bývalý desetibojař Roman Šebrle, oštěpařka Barbora Špotáková, fotbalový brankář Petr Čech a tenista Tomáš Berdych, z nichž si každého vybaví pětina dotázaných.

Sport pasivně sleduje 65 procent Čechů

Čeští sportovci se nejčastěji věnují cyklistice, kterou uvedlo 46 procent. Následují plavání (35 %), běh a horská turistika. Z kolektivních sportů vede volejbal (12 %), fotbal (10 %) a hokej (6 %). Kolektivní sporty jsou výrazně častěji doménou mužů, u žen převládají individuální aktivity.

Sport pasivně sleduje 65 procent Čechů. Nejsledovanější je hokej, který uvádí 60 procent respondentů. Na druhém místě je biatlon se 47 procenty. Třetí je fotbal se 42 procenty fanoušků, což může být pro někoho překvapení, že tento sport je v tomto průzkumu až třetí. Desetina dotázaných dokonce považuje fotbal za nejnudnější sport. Důvodem může být i někdy teatrální chování hráčů na hřišti. Dále jsou populární lyžování, tenis, florbal, basketbal a volejbal, které sleduje vždy okolo 30 procent lidí.

Více než polovina Čechů je ochotná kvůli sledování důležité sportovní události obětovat jinou aktivitu, dvě pětiny vlastní pohodlí a čtvrtina čas strávený s přáteli.

Běhání opět v první trojce

Podobné závěry přinesl i výzkum, který se týkal předešlého roku. „Z průzkumu Sport roku 2014, který se zaměřoval na analýzu sportování v České republice, se běh v konkurenci několika set sportů umístil na celkovém 2. místě v oblíbenosti. Zaostal pouze za cyklistikou. Třetí místo obsadilo plavání," s takovou analýzou přišel Informační servis pro rekreační sportovce SportCentral.cz.

Běhání je pro sport základ. Člověk nejdříve chodí, poté začne běhat. Až poté následují další sporty. Podle zmíněného průzkumu ženy ve věku od dvaceti do devětadvaceti let mají nejradši běh. Zajímavé je, že Češi rádi běhají, ale v televizi tento sport nevyhledávají.

Reklama

Související témata: