Hlavní obsah

Co Čech, to běžec nebo cyklista. Patříte sem i vy?

Mladší generaci sportovně aktivních Čechů oslovuje především cyklistika, turistika a trekking a běhání. Běh se tak s velkým přehledem drží mezi nejpopulárnějšími pohybovými aktivitami Čechů vůbec. Vyplývá to z průzkumu portálu Outfanatic.com.

Foto: asics.com

Běhání je jedna z nejstarších a nejpřirozenějších pohybových aktivit.

Článek
Fotogalerie

Běhání je ve světě pohybových aktivit něco, co může dělat každý, kdekoli a v podstatě kdykoli. Tak to vždy bylo, je a bude. Právě proto zažívá běh po celém světě v posledních letech velký boom. Úspěch téměř nečekaný zaznamenaly kupříkladu také extrémní závody, mezi něž patří vícehodinové běhy včetně maratónů a ultramaratónů, survivaly (kombinace několika náročných disciplín, běh nevyjímaje), dlouhé cyklistické závody, závody v náročném terénu, v noci a podobně. V současné době se tyto erupce nevšedních zážitků stávají velmi oblíbeným způsobem jak intenzivně prožít víkend. I díky možnosti absolvovat je také v „neprofesionálním" tempu.

Běžec = lezec

Nečekaným překvapením byl také úspěch lezení, ať již skalního, či na umělých stěnách. Díky stále lepší dostupnosti specializovaného vybavení a díky neustálému růstu počtu míst s možností boulderování či klasického lezení dosahuje lezení stále větší oblíbenosti. Skutečností je také dlouholetá tradice, původně omezená na malé skupinky šílenců se sebevražednými sklony. Buď jak buď i v dnešní době i pro běžce má lezení svůj význam a nelze jinak, než jej doporučit jako velmi vhodný doplňkový sport. Posílíte v podstatě celé tělo a na své si přijdou i svaly hlubokého stabilizačního systému ‒ nepostradatelná záležitost pro zdravý, přirozený běh.

"Za růstem popularity venkovních sportů není módní vlna, ale skutečná potřeba lidí mít opravdové, intenzivní zážitky s přáteli, utéct z přetechnizovaného světa a dobít si v přírodě baterky." Michal Tyl, zakladatel Outfanatic

S rostoucí oblibou outdoorových aktivit roste zároveň také jejich roztříštěnost. Zájmy se stále více diverzifikují s tím, jak k nám pronikají nové trendy ze zahraničí a jak si lidé mohou dovolit pořizovat více vybavení a zaplatit si více kurzů. To je ostatně vidět i u běhání či turistiky. Mnoho lidí si tyto aktivity začíná zpestřovat například canicrossem (běh se psem ve speciálním postroji), trailrunningem (běh po lesních či horských stezkách) nebo geocachingem. Dále díky sportovním kočárkům dnes není problém vyrazit za náročnými pohybovými aktivitami do přírody také s malými dětmi.

Žebříček popularity jednotlivých aktivit
1. Cyklistika67.38 %
2. Turistika a trekking65.04 %
3. Běhání64.36 %
4. Lezení48.42 %
5. Lyže a snowboard46.51 %
6. Běžkování40.47 %
7. In-line35.74 %
8. Plavání33.74 %
9. Voda a lodě32.13 %
10. Extrémní závody31.84 %
11. Orientační sporty25.55 %
12. Ferraty23.55 %
13. Bruslení21.84 %
14. Triatlon16.97 %
15. Venkovní fitness16.67 %
Způsob provedení výzkumu
• Čísla vyplývají ze zájmů lidí registrovaných na portálu Outfanatic.com, které lidé sami zaškrtli při registraci.• Průzkum je dělaný mezi sportovně aktivními Čechy. Pokud by byl výzkum prováděn mezi celkovou populací, zřejmě by se dostala více do popředí klasická turistika, ale také sjezdové lyžování nebo běžky. Naopak lezení by zřejmě silnou pozici ztratilo.• 90 % návštěvníků portálu je ve věku 20-40 let ve složení muži/ženy 50 %/50 %

Připraveno ve spolupráci s Outfanatic.com.

Na jaké místo vašeho žebříčku patří běhání?
Jednoznačně na první. Nejdříve byl běh a pak až vše ostatní.
36,4 %
Na druhé. Mám ještě oblíbenější hobby, běh mi ale hodně pomáhá.
40,1 %
Na třetí či další. Nejsem běžec a tyto stránku čtu jen proto, abych udělal radost inzerentům.
23,5 %
Celkem hlasovalo 706 čtenářů.

Reklama