Hlavní obsah

Oslnili svět. Jsou to frajeři

Markéta LyachováSport.cz

Tahle kombinace zřejmě funguje, zkrátka atletika a americký fotbal spolu dokonale ladí. Pojďme zpátky do minulosti: Renaldo Nehemiah, hráč amerického fotbalu, byl ve své době nejlepším překážkářem světa, na mítinku Weltklasse ve švýcarském Curychu dokonce znovu zaběhl světový rekord v běhu na 110 metrů překážek. A navždy se zapsal do historie – jako první totiž zaběhl tuto trať pod 13 sekund.

Foto: Facebook: Renaldo Nehemiah

Renaldo Nehemiah, hráč amerického fotbalu, byl ve své době nejlepším překážkářem světa.

Článek

Po světovém rekordu ale udivil svět znovu. Z atletické dráhy utekl k americkému fotbalu, za další tři roky se vrátil. Spojení atletiky a amerického fotbal funguje i dnes. Jedním z nejlepších světových dálkařů je hráč elitní zámořské ligy amerického fotbalu NFL.

Čtyřiadvacetiletý Marquise Goodwin skočil na Panamerických hrách 827 centimetrů a vybojoval pro USA stříbrnou medaili. K atletice si však pouze odskočil, před sebou má tréninkový kemp Buffalo Bills.

Na roztrhání

Goodwin dělí čas mezi oba sporty už dlouho. V roce 2008 se v dálkařském sektoru stal juniorským mistrem světa, o čtyři roky později si vylepšil osobní rekord na 833 cm a skončil desátý na olympijských hrách v Londýně. Mezitím ovšem stihl posbírat několik ocenění i na fotbalovém hřišti, takže předloni podepsal čtyřletou profesionální smlouvu v NFL.

Sám přiznává, že na atletické tréninky nemá moc času. Přesto letos s nedovolenou podporou větru doletěl v Eugene až na 837 cm a těsně mu unikla nominace na světový šampionát. Na Panamerických hrách si spravil chuť. „Druhý letošní závod a stříbrná medaile. Skoro bez tréninku. To je pro mne super výsledek," řekl v Torontu, kde ho výkonem 854 cm porazil jen krajan Jeff Henderson, světová jednička letošní sezony. „Chtěl jsem zlato, ale i za stříbro jsem vděčný."

Surrealistická kombinace

Kombinaci obou sportů se považuje za tak trochu nezvyklou. „Je to trochu surrealistické, ale já o tom vždycky snil. Hrát NFL a ještě k tomu reprezentovat v atletice," nechal se slyšet.

Nečekejte ale, že by se vzdal svého jobu u Bills, i když by se rád ještě jednou podíval na olympijské hry, jenže zámořská média rovnou připomněla, že hry v Riu de Janeiro se za rok budou konat v srpnu. A to už budou přípravné kempy v NFL v plném proudu. „Já dálku miluju, ale zároveň mám smlouvu s Buffalo Bills. A to je má priorita. Kdyby se to ale povedlo skloubit bez nějakých následků, určitě bych to příští rok zkusil," dodal Goodwin.

Reklama