Hlavní obsah

Získal pro druhé milión dolarů za pomoci LSD. Přání plnil 35 let

Praha

Pokud patříte k těm, kteří by rádi pomohli, ale máte pochybnosti, třeba vás inspiruje Tom Knoll. Příběh běžce, který se rozhodl pomoci. Prostě si dal cíl. Za desítky let si mohl říci: "Povedlo se." Vydal dokonce o své cestě knihu, která začíná slovy "Proč ne milión?"

Foto: Tom Knoll

Tom Knoll a jeho kniha, jak došel k miliónu dolarů pro charitu běháním.

Článek

Knoll načal svoji běžeckou oddanost v roce 1974, když sloužil u námořní pěchoty na Havaji. Bylo mu přes čtyřicet let, když se připojil ke skupině mariňáků, kteří běhali každý druhý den šestnáct kilometrů. Netrvalo dlouho a Knoll začal závodit. Maratóny, ultramaratóny, zjistil, že má talent a schopnost vydržet několik hodin jít stále vpřed.

Téměř okamžitě se rozhodl spojit svoji vášeň s pomocí pro druhé. V roce 1976 slyšel o získávání prostředků pro charitu, naplánoval charitativní běh na jejich počest, nechtělo se mu sáhnout do vlastní kapsy. Běžel na Havaji 214 kilometrů a získal 500 dolarů.

Běžel i přes Spojené státy

Ročně okusil několik maratónů, ultramaratónů, když se v něm zrodila myšlenka i na triatlon a Ironmana. Tedy na ten dnešní největší a nejslavnější. V roce 1978 se stal jedním z prvních sportovců, kteří tento závod dokončili. Tedy necelé čtyři kilometry plavání, 180 kilometrů na kole a maratón. Jeho vytrvalostní akce a soutěžení pokračovaly, dokonce běžel přes Spojené státy.

V roce 1978 byl Knoll převelen na Okinawu. I tam pokračoval ve své závislosti na LSD „Long slow distance - Dlouhé pomalé vzdálenosti." Proto se také rozhodl, že uběhne na Okinawě 400 kilometrů, běžel pro postižené děti. "Malý Megimi Nakata, který byl o berlích, mi dal pusu a v japonštině řekl: "Tome, miluji tě." V tu chvíli bylo semínko zaseto. Knoll uvažoval o osmi tisících dolarech, ale během této akce se rozhodl: „Proč ne milión."

Od mariňáků odešel po 33 letech služby

V průběhu let peníze bobtnaly, Knoll běhal pro charitu po celém světě, kam ho srdce a nohy zavály. Později napsal i knihu, finance z prodeje šly také na charitu. V roce 2008, třicet let po původní trase Ironamana, si Knoll zaběhl se svým synem Warrenem. Jako tým také vystartovali v San Diegu a skončili ve Washingtonu.

Prvního července 2011 Knoll obdržel šek, který tak dlouho očekával a snažil se o něj. Přehoupl se přes milión dolarů! Se shromažďováním financí začal v roce 1976, jeho přání bylo vyplněno po dlouhých pětatřiceti letech!

Od mariňáků odešel po 33 letech služby, pokračoval ve veřejné službě. Bojoval také ve Vietnamu, v roce 1990 byl umístěn do Thajska, také byl nasazen v Afganistánu a Iráku. "Je lepší dávat než dostávat. To se vám vrátí dvojnásobně. Jsem v dobrém zdravotním stavu, perfektní zdraví. To je něco, za co jsem vděčný," řekl po svém miliónu v roce 2011.

Reklama