Hlavní obsah

Neuvěřitelný snílek se všem vymyká. Na prahu života se rozhodl utěšit své srdce

Praha

Proč to ten chlap dělá v tomhle věku? Jedenadevadesátiletý Ernie Andrus má velký důvod, který je prostě blízký jeho srdci. Je veteránem druhé světové války a rád by vrátil starou vojenskou loď LST 325 do Normandie v severozápadní Francii v roce 2019. Proto se v tomto požehnaném věku rozhodl běžet přes Spojené státy. Tuší, že nevybere potřebné milióny dolarů na renovaci, ale pokouší se.

Foto: Facebook: Coast2coastruns

Mapa cesty jedenadevadesátiletého běžce.

Článek
Fotogalerie

"Myslel jsem, že by to bylo opravdu pěkné, kdyby se na den D loď po 75 letech vrátila. Nemyslím si, že vyberu takovou sumu, ale snažím se," citoval globalnews.ca tohoto optimistu.

Veterán amerického námořnictva vyběhl od Tichého oceánu v San Diegu 7. října 2013. Atlantický oceán má v úmyslu dosáhnout v Brunswicku během dvou až čtyř let. Podle jeho internetových stránek uběhne mezi půlmaratónem až maratónem týdně. Dle svých slov je Andrus asi rok od dokončení cesty. "Slyšel jsem od ostatních kluků, že běží po celé zemi, přišlo mi zábavné dělat něco takového," usmál se muž, který by měl za devět let oslavit sto let.

Andrusova cesta
Data k 7. srpnu 2015. Uběhl 2685 kilometrů za 606 hodin, 22 minut a 16 sekund. Jeho průměrná rychlost je 14:40 minuty na kilometr. Týdně běží v průměru třicet kilometrů. K tomuto datu byl Andrus v blízkosti Alto v Texasu.

Běhá s americkou vlajkou a v košilích, které mu z jednotlivých návštěv dali lidé, kteří ho podpořili. "Líbí se mi, jak lidé se mnou utíkají. Čím více běžců, tím je větší legrace. Dneska se mnou jeden běžel, měli jsme pěkné počasí," pověděl zase pro palestineherald.com.

Andrus doufá, že svým činem získá dary, aby byla loď LST 325 Ship Memorial opravena. Nyní pomáhají udržovat válečného veterána v přijatelném stavu dobrovolníci. Desítky tun železa, to jsou také velké finance. Jde o obrovskou sumu, kterou nemůže samotný běžec dát dohromady, přesto se pokouší, vidí v tom současný smysl svého žití. „Nemáme přesné číslo, ale odhady jsou 3 až 10 miliónů dolarů," přiznává.

Běží tři dny v týdnu - v pondělí, ve čtvrtek a v sobotu s průměrem do třiceti kilometrů týdně. Jeho tým s autem ho následuje. „Běžím pomalu, většina lidí kolem mě jde jen chůzí. Zdá se, že čím jsem starší, tím jsem pomalejší, ale nemyslím si, že je to můj věk, který mě zpomaluje, je to moje váha. Přibral jsem osm kilo. Nevypadá to na svaly, je to v mém žaludku, mám docela chuť k jídlu," je v dobré náladě stále svěží a optimistický snílek, jehož sny se upínají k roku 2019.

Reklama

Související témata: