Hlavní obsah

Homoláč nedohnal jen Keňany a dva nečekaní "běžci" v Brně

Brno

Doma patří k absolutní špičce v maratónech a půlmaratónech, takový je Jiří Homoláč. Na brněnské RunTour ale o víkendu udělal výjimku, prubnul si desítku. A slavil úspěch. Před něj se dostali jen dva běžci z Keni, Čech jiný žádný.

Foto: Archiv RunTour

Další podnik RunTour tentokrát zavítal do Brna.

Článek

„Bydlím tady kousek, bylo to pro mě fajn zpestření přípravy. Přede mnou byli dva kluci z Keni, kteří běhají skvěle, s nimi se moc nedalo držet krok," přiznal pětadvacetiletý běžec.

Homoláč se nyní bude soustředit především na kvalifikaci na letní olympijské hry do Ria. "Snažím se o limit na půlmaratón a maratón, ale bude to hodně těžké," přiznává.

O stupně vítězů nebojovali, přesto si zaslouží ocenění, oni ani nemohli soupeřit s nejlepšími. Eliška Havlíková a Honza Tománek prokázali odvahu, se kterou se perou se svým osudem. Oba mají ochrnuté dolní končetiny, oba jsou odkázáni na invalidní vozík a oběma se tak vyhýbá možnost měřit své sportovní výkony se zdravými lidmi. Brněnská RunTour to ale chtěla alespoň na jeden den změnit a dala oběma možnost vyrazit na trať s ostatními účastníky.

Závod, který láká více a více běžců

"Paráda, moc jsem si to užil. Sice to bylo celkem náročné, protože na trati byla řada zatáček, ale popral jsem se s tím. I reakce lidí kolem trati i na ní byly pozitivní. To do člověka napumpuje spoustu energie a sil nejen do tohoto závodu," přiznal Tománek, jinak velmi úspěšný český handbiker.

Po zvýšení kapacity opět padl závodnický rekord, v jihomoravské metropoli běžela tisícovka dospělých a na dvě stovky dětí.

"To je další důkaz, že se RunTour stala srdcovou záležitostí většiny běžců. Ti se navíc podle výsledkových listin na závody vracejí a objíždějí s námi celou republiku. Moc si jejich důvěry vážíme. Je to pro nás motivace závody neustále vylepšovat a přicházet s něčím novým, zajímavým," je spokojený Jan Dvořák z organizačního týmu RunTour.

Reklama

Související témata: