Hlavní obsah

I přes své ochrnutí zdolala sportovkyně metu, na kterou si troufá jen málokdo

Claire Lomas patří bez diskuzí mezi nejextrémnější sportovce na světě. I přes skutečnost, že je do výše hrudi ochrnutá. Jako první na světě překonala žena s tímto postižením délku celého maratónu, tedy přes 42 kilometrů. Nic tomu neubírá ani fakt, že jej dokončila až sedmnáctý den.

Foto: Lulu Kyriacou - www.lulukyriacou.com

Claire Lomas překonává cílovou pásku londýnského maratónu.

Článek

Claire Lomas se před několika lety vážně zranila při jezdecké soutěži, kdy ji ze sedla shodil její kůň a ona narazila do stromu. Utrpěla několik fraktur v oblasti krční a hrudní páteře, poranění míchy a pneumotorax poté, co ji obě plíce prorazila zlámaná žebra. Její život visel na vlásku.

Nikdy se nevzdát

Matka malé dcerky se ale odmítla vzdát a postavila se na start jednoho z největších a nejprestiženějších maratónů světa ‒ London Virgin Marathon. Společně s více než 30 000 běžci vyrazila do boje s dvaačtyřiceti kilometry. Jak je to vůbec možné? Pomáhala jí v tom pomůcka na bázi exoskeletu. Robotický oblek je napěchovaný čidly a řídí jej výkonný počítač. Reaguje na určité minimální podněty a zajišťuje, aby pohyb dolních končetin probíhal tak jako u zdravého člověka.

Bionický oblek byl prototypem izraelského konstruktéra a byl navržen tak, aby ochrnutým lidem umožňoval stát, chodit i stoupat do schodů. Pevný rám obklopuje nohy i trup a řídící elektronika je velmi citlivá a zároveň inteligentní. Učiníte-li pohyb příliš rychle nebo jej zdánlivě provedete příliš nahodile, zastaví se.

Nejen pro sebe

Na maratón skrz britskou metropoli přišli Claire doprovodit také nejrůznější celebrity ‒ významní sportovci, moderátoři, či profesionální dobrodruzi.

Pro Claire byl pohyb v obleku velmi vyčerpávající. Vyžaduje velké soustředění a správné podněty. Každý den se večer vracela domů velmi unavená, i když zdolala jen míli či dvě. Každé ráno však v sobě znovu nalezla sílu vyrazit opět na trať. Nedělala to totiž pouze pro sebe ‒ jejím cílem bylo získat prostředky pro výzkum poranění páteře. Svoji původní metu 10 000 liber (asi 370 000 korun) mnohonásobně překročila.

Reklama