Hlavní obsah

Svůj první rekord zlomila atletka v šesti letech. Co bude dál?

Keelan Glassová z Texasu musí být šílená. Nebo mít minimálně šílené rodiče. Tak si to myslí alespoň někteří lidé v Americe ‒ a domnívám se, že i u nás. Keelan se totiž stala nejmladším člověkem v historii lidstva, kterému se podařilo uběhnout půlmaratónskou trať, tedy přes 21 kilometrů. Bylo jí šest a běžela po boku své zdánlivě nezodpovědné matky.

Foto: facebook T. Glass

Co vás čeká, když budete mít velké cíle jako Keelan? "Tvrdá práce."

Článek
Fotogalerie

Říkáte, že dáte půlmaratón za lepší čas, než je 2 hodiny, 47 minut a 30 vteřin? No dobrá. A dali byste tento čas s nástupem do první třídy základní školy? Keelan ano. A bylo to její rozhodnutí, v němž ji rodiče podpořili. Jak otec, tak i její matka jsou triatlonisté. Jejich koníček spojuje plavání, jízdu na kole a běh. Když byla Keelan menší, brávali ji na své běžecké tréninky s sebou ‒ tlačili ji v kočárku. Po určité době se ale jejich aktivní dcerka začala nudit a vyžádala si možnost běžet vedle nich. Kilometrů přibývalo a malá Keelan začala běhat po boku svých rodičů i některé závody. Pětikilometrovou trasu zvládla ve čtyřech letech, v pěti už se hlásila na desítky.

Ne beze mne!

V loňském dubnu si Keelan se svojí maminkou Tracy zaběhla první trail. „Náš první trail! Bylo to těžké, Keelan nesnášela brodění řek a běhání ve vysoké trávě. Já to miluju. Řekla jsem dcerce, že to může vynechat, nechat to na mně a běžet po cestách. »Beze mě nepoběžíš... Jsme přeci běžečtí parťáci!« byla její strohá odpověď," řekla Tracy po doběhu.

Kdo by nebyl hrdý na svého malého bojovníka či bojovnici, že? Ihned poté co Keelan dosáhla rekordu, se však začaly objevovat i kritické hlasy. Zvláště pak padaly námitky ohledně vlivu dlouhých běhů na zdraví malých sportovců, výkřiky o nezodpovědných rodičích a jistě i nějakém tom americkém ekvivalentu sociálky v čele s paní Zubatou.

Co bude dál?

Rodiče malé Keelan však mají poměrně jasno. Svou dcerku do ničeho nenutí a rozhodnutí tohoto druhu nechávají na ní ‒ s tím, že konzultují s odbornými lékaři a matka Tracy ji vždy doprovází a kontroluje. „Nejvíce mne do kolen dostává to, že si Keelan vůbec neuvědomuje, jak skvělá běžkyně je," řekla jistě patřičně hrdá Tracy americkým novinářům.

Malou běžkyni Keelan provází typicky dětská neochota něco vzdát. A tak se chce už ve svých deseti letech vydat na trať celého maratónu, na více než 42 kilometrů. Není to však jen o zábavě, jak by se mohlo na první pohled zdát. Keelan chtěla využít své rostoucí schopnosti a pomoci také dobré věci. A ačkoli si třeba ještě ani úplně neuvědomuje, jak velký vliv má na své okolí, běhá pro respektovanou charitu LifeRunners.org.

Podpořili byste svého potomka i v takovémto případě?
Ano, mí blázniví potomci mají mou plnou podporu.
38 %
Mno, nejprve bych zkonzultoval/a s lékaři, pak by se vidělo.
52 %
Určitě ne! Ještě abych kvůli němu začal sám běhat, ne?
10 %
Celkem hlasovalo 4645 čtenářů.

Reklama

Související témata: