Hlavní obsah

Ve škole ho šikanovali. Teď chce všem ukázat

Před třemi lety ještě neměl jasnou představu o tom, co obnáší uběhnout maratón. Dnes už plánuje dát jich více než čtyři stovky za sebou. Každý den jeden. Déle než rok. Celkově téměř 17 000 kilometrů. Odvaha? Bláznovství? Ať tak, či onak, jeho snažení bude mít další rozměr.

Foto: Profimedia.cz

Zvládne Benjamin 401 maratónů za sebou?

Článek

Benjamin Smith, třiatřicetiletý nadšenec, odstartoval na svou vpravdě nekonečnou maratónskou pouť právě prvního září. Celé své počínání chce věnovat podpoře britských organizací zabývajících se bojem proti šikaně a rovnými příležitostmi. Sám Benjamin totiž mnoho let trpěl ve škole šikanou. Rozhodl se tak při své akci pomáhat ostatním, kterým by hrozil stejný nebo podobný osud. Doufá, že se mu na dobrou věc podaří svým běžeckým výkonem vybrat čtvrt miliónu liber, tedy přes devět miliónů korun.

Ne šikaně!

Sám Smith o sobě říká, že se mu po děsivých letech ve škole vrátilo sebevědomí a dokázal si opět vážit sám sebe až poté, co prošel maratónským zasvěcením a stal se na maratónech doslova závislým.

Připravovat na svůj heroický čin se Benjamin Smith začal již před dvěma lety. To si vyzkoušel osmnáct různých maratónů. „Původně jsem zamýšlel běžet každý den jeden maratón po celý rok," řekl Smith britským novinářům. „Pak se mi ale začala líbit myšlenka, že bych jejich počet zakulatil a z 365 udělal 400. Ten poslední, čtyřsetprvní maratón beru jako závěrečné vítězné kolečko," doplnil nadějný běžec.

Přidat se může každý

Náročný úkol zavede Benjamina na 309 různých míst po celé Velké Británii. Drtivá většina akcí bude zorganizována britskými běžeckými kluby, přičemž devět oficiálních maratónů bude jedinými akcemi, které atlet poběží dvakrát. Smith zároveň povzbuzuje všechny fanoušky i zvědavce, aby se k němu přidali na jakoukoli vzdálenost ‒ od jedné míle po celý maratón.

Tak tedy dobrý běh!

Reklama

Související témata: