Hlavní obsah

Sedmička vrcholí ve zlatém nejmenším městě na světě. Vítejte v Ústí nad Labem

Praha

Cílová páska bude patřit Ústí nad Labem. Pro rok 2015 sedmá, závěrečná. Sedmý podnik, který pořádá RunCzech, je Mattoni 1/2Maraton Ústí nad Labem. V sobotu odpoledne se na start celkem postaví 5700 běžců a přes deset tisíc fanoušků bude fandit podél trati. Celý závod bude vysílán v přímém přenosu na stránkách maraton.sport.cz od 14:45.

Foto: RunCzech

Mattoni 1/2Maraton Ústí nad Labem je za dveřmi. Chemička čeká.

Článek
Fotogalerie

„Nová trasa pojme více běžců, je bezpečnější a odpovídá nejvyšším standardům zlaté známky mezinárodní kvality," vzkazuje před startem běžcům ředitel závodu Václav Skřivánek, který stojí za jednokolovou tratí. Běžci si tak budou moci užívat stále neokoukané prostředí.

Rána ze startovní pistole vyjde v sobotu v 15 hodin na Mírovém náměstí. Závod vyběhne s puncem zlaté známky od Mezinárodní asociace atletických federací IAAF. „Ústí nad Labem je nejmenší město na světě, které takové ocenění získalo. Pro nás, organizátory, je to malý zázrak," je spokojený Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru.

Z lyží do tenisek v chemičce

I kvůli tomuto ocenění se do sedmého největšího města Česka sjede domácí běžecká špička. Půlmaratónskou premiéru zažije v Ústí běžkyně na lyžích a olympionička Eva Vrabcová-Nývtlová, která kralovala v českém poli před týdnem na pražské desítce Birell Grand Prix. V sobotu zažije i průběh chemičkou, která je typická pro toto město.

„To mě nestraší. Věřím, že pořadatelé zvládnou vše na výbornou. Organizátoři seriálu RunCzech jsou úžasní. Na půlmaratón se hrozně těším. Bude to pro mě naprosto nová zkušenost a výzva, navíc na české půdě. A můj výkon? Krásný pocit z běhu a nezapomenutelný zážitek," zachovává před startem klid zkušená sportovkyně.

Formu letos má také ale Lucie Sekanová. Na startu nebudou chybět ani Petra Kamínková a Ivana Sekerová. V českých mužích dojde patrně na souboj mezi Vítem Pavlištou a Jiřím Homoláčem, který byl před týdnem nejlepším Čechem na pražské desítce.

Vítězka bostonského maratónu v Ústí

Mezi elitními běžci číslo jedna zaujímá Masai Titus s osobním maximem 0:59:41. V těsném závěsu se za ním drží Daniel Chebii. Ten v roce 2012 zvítězil v premiérovém ročníku Mattoni 1/2Maratonu České Budějovice a trasu pokřtil senzačním časem 0:59:49.

Ženskému startovnímu poli vévodí zkušená Caroline Kilelová, vítězka bostonského maratónu. V roce 2009 získala na mistrovství světa v půlmaratónu v soutěži družstev zlatou medaili. Její osobní rekord je 1:08:23 a stabilita výkonů z ní dělá hrozbu pro soupeřky na každé trati.

Rekord Mattoni 1/2Maratonu Ústí nad Labem 1:00:38 je od roku 2013 v držení Philemona Limo, letos se však na startu sejde hned pět mužů, kteří už dokázali běžet rychleji. Tři z nich mají dokonce svá osobní maxima pod hranicí jedné hodiny.

Kdo si doběhne pro zlato ve zlatém Ústí nad Labem, které píše svůj pátý ročník půlmaratónu?

RunCzech běžecká liga 2015
Sportisimo 1/2Maraton Praha
Volkswagen Maraton Praha
Mattoni 1/2Maraton Karlovy Vary
Mattoni 1/2Maraton České Budějovice
Mattoni 1/2Maraton Olomouc
Birell Grand Prix Praha
Mattoni 1/2Maraton Ústí nad Labem

Reklama

Související témata: