Hlavní obsah

Měl nevyřízené účty. Rok po zranění je zpět, viník dostal 25 let

Pár vteřin mu změnilo život na celý rok. Měsíce příprav se vypařily. Detektiv z New Yorku se připravoval na zářijový maratón v Chicagu. Byl rok 2014. Jenže tři týdny před startem jeden muž ukradl auto a najel do sedmatřicetiletého policisty. Běhání se stalo v mžiku nepodstatné. Žádný čas, aby se mohl Nick Guerrero kvalifikovat na bostonský maratón. Teď se běželo o holý život.

Foto: runnersworld.com

Nick Guerrero na archivním snímku z roku 2013.

Článek

Rychlý převoz do nemocnice, těžká zranění včetně lebky. Zlomeniny žeber, proražené plíce. Po tom všem následoval umělý spánek na sedm dní.

Dny, týdny, kdy běhání šlo na vedlejší kolej. Život a zdraví měly jednoznačnou přednost. Guerrero strávil další tři měsíce ve čtyřech různých nemocnicích. Navzdory jeho zranění nohy a páteř nebyly poškozeny. Propuštěn byl den před Vánocemi 2014. První náznak, že zase v budoucnu nazuje běžecké boty. Zatím se ale bez holí neobešel.

"Byly to ty nejlepší Vánoce," vzpomínal pro server runerworld.com. "Nechtěl jsem žádné dárky. Byl jsem tak šťastný, že jsem naživu a se svou rodinou. Opravdu nejlepší Vánoce."

Viník dostal 25 let vězení

Další dárek přišel později. Terapie a první kroky na běžeckém pásu a myšlenky na běhání. Poprvé běžel čtvrt míle za pomocí fyzioterapeuta. Jaro 2015 a první sólo běh pod širým nebem. Zkusil jednu míli, skončil v polovině. Přesto se nevzdal, viděl svůj sen.

"Byl jsem velmi udýchaný. Cítil jsem se jako bych závodil. Byl jsem rád, že jsem byl při prvním běhu sám. Mohl jsem pokračovat pomalu, jak jsem chtěl, dokonce zastavit, když jsem potřeboval. Podíval jsem se na oblohu, na ptáky. Jen jsem si chtěl vážit tohoto okamžiku," vzpomínal Guerrero na období, kdy se vracel.

Bolesti hlavy ho provázely tréninkem, přesto pokračoval, dřel, běhal, aby se 13. září 2015 po 51 týdnech postavil na start. Nyní jen hluboká jizva na hlavě naznačuje, co má za sebou. "Tento maratón je o pokračování mého života, který byl předtím. Dokončení uzavře celý kruh, budu to mít za sebou. Poté, co jsem minul Chicago, měl jsem nevyřízené účty," přiznal.

Detektiv Guerrero dopisuje svůj příběh, viník byl odsouzen k pětadvaceti letům vězení. Měl toho více na triku. On doběhal. Guerrero běží dále.

Reklama

Související témata: