Hlavní obsah

Netradiční rekordman se baví. Našel recept na dlouhověkost?

Je mu 96 let, tento požehnaný věk mu ale nebrání užívat si běhání. Navíc zdolávat i mety, které se píší do historie. Ben Benson dokončil před pár dny závod na jednu míli na Manhattanu. Trať na Páté Avenue v New Yorku není dlouhá, ale populární. Tento Američan se blíží k tisícovce zdolání této vzdálenosti po ulicích tohoto rušného města.

Foto: Facebook: Runner's World

Ben Benson má 96 let, ale jednu míli po Páté Avenue si nedá vzít.

Článek

Rodák z New Yorku se stal nejstarším běžcem, který tento závod v pětatřicetileté historii dokončil. Benson běžel dvaceti bloky od Metropolitního muzea umění na jihovýchodním rohu Central Parku. Jednu míli dokončil v čase 21:43.

"Myslím, že nejvíce fascinující na závodě zde je, že všichni lidé, kteří chodí po Páté Avenue, sledují závod. Je to událost, která se dostane blízko k lidem," říká spokojeně Benson, který v 85 letech držel světový rekord na míli v čase 9:18. Jinak třináctkrát vyhrál ve své věkové kategorii tento souboj s tratí.

"Míle je můj oblíbený závod. To je to, co já umím tady nejlépe. Já nemám opravdu rychlost na 800 metrů." Jeho časy jsou s přibývajícím věkem pomalejší, jsou vzdáleny od jeho rekordu, který zaběhl na vysoké škole. Před desítkami let stlačil čas těsně pod 4:30. Po letech běhá stále a je šťastný.

Chce 20 000 mil a 1000 závodů

Svoji dlouhověkost připočítává dlouhé šestatřicetileté přestávce, kdy se nevěnoval běhání. Tento výpadek se mu přihodil po absolvování vysoké školy. Ale dočkal se. Když mu bylo šedesát let, stěžoval si své ženě, že se jeho šaty zmenšují. Jenže ona nesouhlasila. „Tloustneš," řekla mi.

Srovnal jídlo, odhodil dýmky a přestal pít pivo. Od té doby zase běhá a uběhl 19 781 mil v 941 závodech na jednu míli. Jeho cílem je 20 000 mil a 1000 závodů. "Tohle je opravdu moje největší zábava po celý rok," usmívá se Benson.

Fifth Avenue Mile - Míle na Páté Avenue - se koná v metropoli východního pobřeží USA od roku 1981. Na listině vítězů jsou i velká atletická jména. Jednou z nich je Paula Radcliffová, která v tomto závodě triumfovala v letech 1996 a 1997.

Najdeme zde i českou stopu. Stejného závodu jako téměř stoletý Benson se účastnil před pár dny i Jakub Holuša, který nakonec skončil na sedmnáctém místě s časem 4:02. Vítězem se stal Nick Willis z Nového Zélandu, který proletěl trať za 3:55,8.

Reklama

Související témata: