Hlavní obsah

Když sport mění životy. Výzvy, které jsou za hranicí chápání!

Tenisté mají své Grand Slamy, fotbalisté Ligu mistrů. Každý sport má své ultra, které je výjimečné, neopakovatelné, ceněné i zničující. Své vrcholy mají i ultra běžci, kteří se pouští do dobrodružství, která trvají desítky, stovky hodin. Sníh, poušť, hory, silnice, kamení. Anglický server runultra.co.uk se pokusil sestavit ty nejšťavnatější. Na žádný český závod si nevzpomněl, ale my ano. My říkáme navíc Beskydská sedmička.

Foto: Facebook: Adidas - Continental Beskydská Sedmička

Není to krása? Beskydská sedmička má své kouzlo. Ale také umí bolet.

Článek

Marathon Des Sables

Běh Saharou je sám o sobě výzvou. Jde o kombinaci tepelné výhně, písku a much. To vše vám ztěžuje úsilí zdolat tento závod, který má 250 kilometrů a trvá šest dní. Na saharské poušti v Maroku se účastnici potýkají i s teplotami 50 °C. Kdo dokončí, zvítězí sám nad sebou a má vzpomínky na celý život.

Ultra Trail du Mont-Blanc

Francouzské Alpy mají své kouzlo, ale zdolat UTMB je monstrum. Každý horský ultra běžec pozná, že tady se chyby neodpouští - 166 kilometrů s převýšením 9600 metrů. Běžce čeká smyčka, která vede přes 7 údolí, 71 ledovců a 400 summitu. Dvacet hodin, to je extra třída čas. Pro obyčejné super lidi jde obvykle o 30 až 45 hodin. Závodník musí být jako horská koza a bez železné vůle se neobejde.

Badwater 135

Nejtvrdší pěší závod na planetě startuje v nejteplejším místě Spojených států Death Valley a jeho účastníky čeká spalující výheň přesahující 50 stupňů. Trasa je dlouhá 217 kilometrů a vede k Mt. Whitney, nejvyššímu vrcholu USA mimo území Aljašky. Závodník musí mít vlastní doprovod. Lhůta pro zdolání je 48 hodin.

The Druid Challenge

Běžecký závod, který protíná krásný anglický venkov z Ivinghoe Beacon podél Ridgeway. Cesty, která je jednou z nejstarších v zemi. Na účastníky čeká 135 kilometrů. Jelikož se závod koná v listopadu, může anglické počasí leckdy promluvit do pořadí.

Everest Trail Run

Himálaje, Nepál. Vertikální rozsah více než 25 kilometrů, 160 kilometrů délka a šest dní máte v pozadí jedny z nejkrásnějších ikonických hor na světě. Chcete-li dobrodružství, tady jste na správném místě. Chcete-li prověřit vaše plíce, nemáte lepší možnost než se účastnit Everest Trail Run. Nejvyšší bod je ve výšce 4200 metrů. Kameny, sníh a teploty, kdy se střídají teplejší dny a mrazivé noci.

Spartathlon

Už název napovídá, že tady jsme v Řecku. Tady jde o klasiku, legendu, kde se vyráží po stopách historie. Spartathlon se koná od roku 1983 a běží se po trati, kudy údajně v roce 490 před naším letopočtem běžel z Atén antický hrdina Feidippidés. Závod měří 246 kilometrů, limit pro dokončení je 36 hodin.

Coastal Challenge

Kostarika a pobřežní výzva. V jeden okamžik budete v parné džungli, všude vlhkost, o pár kilometrů dále budete běhat po alpských stezkách, přes vodopády, přes koryta řek a podél nedotčené bílé pláže. Čeká vás 263 kilometrů za 6 dnů. Deštné pralesy, impozantní sopky a celá řada volně žijících živočichů a ptáků. To je neopakovatelná kulisa.

Transvulcania

Kanárské ostrovy, Španělsko a La Palma. Jeden z nejkratších ultra závodů měří 73 kilometrů, ale prolíná se robustní krajinou. Spousta výstupů, sestupů, takže člověk dostane své nohy do transu. Máte zaručený úžasný den v horách, vulkanické horniny, černé pláže s krásným výhledem.

Beskydská sedmička

Na závěr jsme si nechali českou libůstku, kterou je B7. V nohách 95 kilometrů, kolem 5,5 kilometru stoupání a podobná dávka v klesání. Závodníci musí zdolat sedm hlavních beskydských vrcholů, každý má přitom přes tisíc metrů, takže chodíte nahoru a dolů. Limit pro tento český pekelný masakr je 30 hodin.

Reklama

Související témata: