Hlavní obsah

Překonají řeckou mašinu? Šest Čechů a boj s panem Nedostižným

Další pokus o překonání pana Nedostižného. Nebo tento rok bude výjimkou? V pátek ráno startuje jeden z nejuznávanějších ultra běžeckých závodů na světě - Spartathlon. Traťový rekord drží domácí vytrvalec Janis Kuros časem 20 hodin a 25 minut z roku 1984. Se čtyřmi vítězstvími je nejúspěšnějším účastníkem. Letos se mezi startující postaví rekordních šest českých vytrvalců. Nejzkušenější z nich je Daniel Orálek, který se na trať mezi Aténami a Spartou dlouhou 246 kilometrů vydá počtvrté.

Foto: www.ultradao.cz

Vyčerpání ultramaratónci dobře znají. Daniel Orálek není výjimkou.

Článek

Největšího úspěchu dosáhl brněnský běžec v Řecku hned při své první účasti v roce 2011, kdy skončil pátý. O rok později doběhl jedenáctý a předloni vzdal na 93. kilometru kvůli zdravotním potížím. „Mám na Spartathlonu nevyrovnané účty, a proto je mým hlavním cílem se potřetí dostat do cíle, což se ještě nikomu z Čechů nepodařilo," přeje si Orálek.

Na přesnější prognózy si netroufá, protože ví. „Největší kouzlo i největší záludnost ultramaratónu je v tom, že nikdy nevíte. Na 80. kilometru se cítíte jako světový rekordman, ale za hodinu lezete po čtyřech," napsal ve své knize Můj dlouhý běh.

Vládce Kuros a jeho dominance
Kuros běžel svůj první ultramaratón v životě. V cíli očekávali první závodníky na desátou hodinu. On se tam objevil v pět ráno. Všichni ještě spali, tak si zaznamenal svůj čas a šel vzbudit rozhodčí. Tenkrát mu nikdo nevěřil. Kuros se dostavuje na start Spartathlonu následující rok. Opět vítězí neuvěřitelným způsobem a vylepšuje svůj čas. Nastoluje rekord, který dosud nikdo nepřekonal.

Běžecký magazín Runner's World vyhlásil Janise Kurose nejlepším ultramaratóncem všech dob a zařadil jej mezi sedm nejlepších běžců předchozího tisíciletí.

„U Spartahlonu rozhoduje o úspěchu mnohem víc věcí než při klasických běžeckých závodech. Důležitou roli nehraje jen délka trati, ale i řecké vedro, nedostatek spánku nebo zdravotní potíže, s nimiž se v různé míře potýkají prakticky všichni účastníci. Proto bych umístění v elitní desítce považoval za velký úspěch," řekl pětačtyřicetiletý Orálek.

75 kontrol na trati

Naději na solidní umístění má i Radek Brunner, který na letošním mistrovství Evropy na 24 hodin v Turíně obsadil 25. místo v osobním rekordu 241,2 km. „Spartathlon. To je mega výzva," nechal se slyšet pro behej.com v průběhu sezóny.

Přísná kvalifikační kritéria pro start splnili i Ondřej Velička, Pavel Sedlák, Michal Cieciala a Martin Hokeš. Dosud závod dokončilo jen devět českých běžců.

Spartathlon se koná od roku 1983 a běží se po trati, kudy údajně v roce 490 před naším letopočtem běžel z Atén antický hrdina Feidippidés. Limit pro dokončení závodu je 36 hodin. Na trati je 75 kontrol, kterými musí účastníci proběhnout v předepsaných časových limitech.

Reklama

Související témata: