Hlavní obsah

Doma se musel poměřovat se zvířaty. Přitom z olympiády přivezl čtyři zlaté

René KujanSport.cz

Ve své době se nikomu nehodil do krámu. Na olympijských hrách v Berlíně se ideologicky nehodil stoupencům myšlenky o nadřazenosti árijské rasy. A v domovských Spojených státech amerických se nelíbila jeho barva pleti. Národní organizace Amatérská atletická unie (AAU) ho ještě před ukončením olympiády diskvalifikovala bez toho, že by porušil jakákoli pravidla. Na opravdové uznání ve své domovině si musel počkat neskutečných 32 let.

Foto: Profimedia.cz

Jesse Owens ve svém hvězdném roce 1936 v Berlíně.

Článek

James Cleveland Owens je desáté a poslední dítě rodičů těžce pracujících na americkém venkově. Jeho prarodiče byli ještě otroci. Na škole si Owense všímá sportovní novinář Riley. Owens musí po vyučování pracovat, vydělává si jako čistič bot, na tréninky nemá čas. Vstává tedy dříve a ještě před vyučováním trénuje společně s Rileyem. Spolu také chodí na koňské dostihy a Owens se snaží napodobit fascinující lehkost a charizmatickou techniku čtyřnožců.

Ve věku 22 let u něj nastává zlom. Účastní se mítinku v michiganském Ann Arbor. V průběhu jediné hodiny nastoluje tři nové světové rekordy a vyrovnává čtvrtý. O rok později se kvalifikuje do olympijského týmu. Je doba, kdy ve Spojených státech existují černé a bílé ligy v mnoha sportech. Jen velmi pozvolna dostávají prostor také sportovci s jinou barvou pleti než bílou. Olympijské město Berlín se stává šokovaným přihlížejícím jeho vítězství v běhu na 100 a 200 metrů, ve skoku do dálky a ve štafetě 4x 100 metrů.

To je podraz!

Hodinu po získání posledního zlata dostává od americké unie AAU příkaz odcestovat do Kolína. Pouze zasvěcení tou dobou ví, že organizace je ve finanční tísni a evropské turné amerických atletů má zalepit díry v jejím rozpočtu. Owens tak běhá po Německu, Británii, ale navštěvuje i Prahu. Když mu nařizují, aby odjel do Skandinávie, vzepře se. Vrací se do Států. Následuje vykonstruovaná diskvalifikace.

Lukrativní nabídky sponzorů se rozplývají jako pára nad hrncem. Jesse Owens je nucen vystupovat na plesech a slavnostech, utkávat se se závodními koňmi, psy, auty, autobusy a motorkami, zkrátka se vším, co se rychle hýbe. Sám Owens k tomu později říká: „Neměl jsem na vybranou. Měl jsem jen čtyři zlaté medaile. Toho se nenajíte." Znovu se vypracovává vzhůru. Rozjíždí čistírnu oděvů, pracuje na benzinové pumpě, nechává se najímat jako řečník. Jeho finanční i společenská situace se lepší. A možná právě tato skutečnost přispívá nakonec k jeho záhubě.

Konečně průlom

Jesse Owens se ve svých třiceti letech stává řetězovým kuřákem, několikrát vyhlašuje bankrot, vyhýbá se placení daní i pokut, dlouho si platí byt na mimomanželské hrátky. Umírá ve věku 66 let na rakovinu plic. Jeho berlínské výkony z roku 1936 se v domovských Spojených státech nikdy nevysílaly v televizi. Změna přichází po neuvěřitelných 32 letech, kdy na 180 amerických kanálů vtrhne dokumentární film Jesse Owens se vrací do Berlína.

• Jeho jméno „Jesse" (džesí), pod nímž jej zná celý svět, vzniklo na základní škole, kdy učitelka při zápisu do třídní knihy špatně slyšela údaj o jeho křestním jméně „J. C." (džej sí; James Cleveland).
• V olympijském roce nebyl k překvapení všech zvolen za nejlepšího atleta roku (tím byl ustanoven běloch, zlatý olympionik v desetiboji). Byla to pomsta ze strany AAU.

Reklama

Související témata: