Hlavní obsah

Army Run. Tam, kde velí armáda i modrým knížkám

Libor KalousSport.cz

Klasický půlmaratón a maratón nemusí být vždy pro běžce výzvou, raději si jdou zaběhat jinam. Variantou mohou být překážkové závody, kde se potkáte s bahnem, vodou, silovým vypětím i náporem na psychiku. Český trh nabízí několik variant tohoto adrenalinového vyžití, jedním z nich je i Army Run, který vsadil na armádní prostředí, dril a atmosféru. Podle zpráv organizátorů se má v roce 2016 ještě rozrůst.

Foto: Jakub Kraif

Army Run, první překážka na uvítanou.

Článek

Černá v Pošumaví a Vyškov. Zde si mohli běžci vše vyzkoušet. Podle webových stránek bylo z 98 procent vyprodáno. Svoji roli sehrála i přítomnost Armády České republiky, která zapůjčila své prostory. Pod jejím dohledem také část závodů s překážkami probíhala.

Přelez, přeskoč, podlez, plav, broď se, vlez tam, podplav, střílej, budeš střelen, pozři červa. Každý si našel rozinku z adrenalinového koláče. Překážkový Army Run ve Vyškově ve vojenském prostoru se rozhodlo zdolat v srpnu 800 odvážlivců. Řev, megafony a výraz, kdy duševně slabší mohli získat dojem, že právě narukovali. Panika pro ty, kteří přijeli s modrou knížkou. V takovém duchu se nesl letní závod ve Vyškově.

"Sezónu hodnotíme více než pozitivně. Závodníci byli podle reakcí bezprostředně po závodech a následných ohlasů nadšeni. Nejvíce se líbila armádní překážková dráha, kterou nám na Vyškovský závod propůjčila Armáda ČR a dril od vojáků, kteří měli na této dráze dozor. Spokojeni jsme byli i s počtem účastníků, který vzrostl oproti minulému roku o 40 procent," řekl behani.sport.cz Martin Liška, který je jedním ze spoluzakladatelů Army Runu.

Rok 2016 a čtyři závody

Podle Lišky pořadatelé plánují pro rok 2016 celkem čtyři závody. "Už jsme začali pracovat na překážkách pro příští rok. Pokud nemáte rádi vodu, začněte si zvykat, máte se na co těšit. Letos se závodů Army Run zúčastnilo přes dva tisíce závodníků. Mezi nimi se našli jak profesionální vojáci, tak běžci i olympijský vítěz," snaží se zlanařit další odvážlivce organizátor.

Každý závod a běžecký seriál se musí dívat dopředu, sledovat okolí, vývoj, zájmy běžců, aby po čase neumřel.

"Běhání se již teď vyvíjí několika směry. Ať už se jedná o klasické maratóny, půlmaratóny, extrémní běhy, barevné běhy apod. Všechny se těší stále větší popularitě. Je proto důležité se nějak odlišit od ostatních. Army Run vsadil na profesionální armádní překážkovou dráhu a dril od pravých vojáků," dodává Liška.

Reklama

Související témata: