Hlavní obsah

Lékaři ho nezastavili, nenechal si zničit život

Když byl Ross Baker diagnostikován s diabetem 1. typu, bylo mu devatenáct let a v kalendáři se psal rok 1992. Lékař mu řekl, že bude muset výrazně omezit své sportovní a fyzické aktivity, jinak by mohl prožít těžký inzulínový šok. Jeho reakce, vývoj? Zítra poběží už svůj třiapadesátý maratón. A to není vše. Dal i ultra, který měl přes 160 kilometrů.

Foto: charlotteobserver.com

Ross Baker byl diagnostikován s diabetem 1. typu, přesto běhá maratóny.

Článek

Baker je úředníkem, má dvě dcery. Nic v čem by vybočoval. Ale už patnáct let se snaží uběhnout maratón ve všech státech USA. Zatím mu u jeho pokusů svítí číslo 46 - chybí mu Wyoming, Montana, Aljaška. Vítězné kolečko si plánuje na Havaj v roce 2017.

I přes své zdravotní omezení se nebojí do toho šlápnout. A to i díky inzulínové pumpě. Tato zkušenost a vědecký vývoj ho žene dále, výše. Zdravý člověk by měl problém, on má ale své sny. Rád by zakusil Iron Man triatlon, také vždy snil o lezení na Kilimandžáro.

Jednou měl debatu s přítelem v kostele, jehož otec běžel maratón v New Yorku. On? Přijal výzvu, začal trénovat a dal 42 kilometrů na stejném závodě. „Upřímně, nemyslel jsem si, že dokončím. Běžel jsem s tátou svého přítele, byla to úžasná zkušenost. Závod končí v Central Parku, všichni lidé fandí, je to neskutečný moment," přiznal Baker pro server charlotteobserver.com.

I hranolky mu pomohly

Během pár měsíců se rozběhl a dostal nápad na padesát maratónů v padesáti státech USA. Na jednom závodě měl před lety problém, pár kilometrů před koncem měl velmi nízkou hladinu cukru.

„Šel jsem do Bojangles. Dostal jsem hranolky a velký sladký čaj, stál jsem venku a přítel mě s tím vyfotil, byla to klasika. Musel jsem získat nějaké sacharidy, musel jsem dostat cukr do mého těla. V ten moment to fungovalo, ale naučil jsem se, že si mohu nosit jídlo sebou a že je to mnohem zdravější než hranolky."

Důležité pro Bakera v případě sportu je, připravit si jídlo, najíst se, napít se a vědět, kde je jeho inzulín, aby si ho nevzal příliš brzy, pozdě, jinak si pokazí celý den. S roky ale ampulí ubývá. „Před dvěma a půl lety jsem dostal inzulínovou pumpu, vše se dramaticky změnilo," je spokojen muž, který zatím dokončil 52 maratónů včetně dvou ultra maratónů. Jeden měřil přes 160 kilometrů.

„Když jsem začínal běhat, neměl jsem děti. Teď je důležité, že ony mohou vidět, že se nemusíte nechat porazit. Byl jsem opravdu hodně tvrdohlavý. Neměl jsem v úmyslu si nechat zničit život, byl jsem schopen říci: Hej, můžeš dosáhnout hodně i s diabetem," má jasný postoj k životu třiačtyřicetiletý Baker.

Reklama

Související témata: