Hlavní obsah

Když Koudelka hubne, nasazuje osvědčený fígl a jde si užívat

Praha

Babička by řekla: „Vždyť je jak tintítko.“ Skokan na lyžích Roman Koudelka je sice subtilnější postavy, přesto i on musí dbát na svou „linii“. Alespoň občas. „Máme přece ty váhové limity,“ směje se muž, který v loňské sezóně ovládl čtyři závody Světového poháru. „Někdy to nezvládnu a potřebuju shodit.“ Pak přichází ke slovu osvědčený fígl - běh. „Mám ho docela rád. Pustím si muziku do sluchátek a užívám si to.“

Foto: archiv

Roman Koudelka překonává skokem snožmo laťku ve výšce 153 cm.

Článek

Takže běh je běžnou součástí vaší přípravy?

Zase tolik ne, ale v minulosti, kdy jsem dělal severskou kombinaci, jsem toho naběhal docela dost. V současné době jde spíš o regenerační běh. Vyběhnu si na hodinku, jen tak si odpočinout, načerpat nové síly.

Počkejte. Vy při hodinovém běhu odpočíváte?

No dobře, tak spíš půl. (smích) Vyčistím si u toho hlavu. Běh ale máme celkem zakázaný, protože potom ztrácíme rychlost v nohách. Jenže když pak skokan potřebuje zhubnout, jde se proběhnout.

Dokázal jste v létě udržet váhu, když jste se ženil a slavil 26. narozeniny?

Úplně ne, ale problém jsem s tím vůbec žádný neměl. Přes léto se hodně trénovalo, dělala se síla. Nemusel jsem držet žádné diety. Teď je zase období, kdy se hodně dělá technika. Zima už se blíží, postupně jdou kila dolů. Jestli mám teď kilo, kilo a půl nadváhu, přijdou první závody a budou všechna dole.

Kde nejraději běháte?

Většinou v Lomnici nad Popelkou, tam to mám moc rád. Chodím většinou večer, aby mě nikdo moc neviděl. Nemám rád, když na mě někdo kouká, když běžím. Tolik se neuvolním. Snažím se vyloženě najít místo, kde nejsou lidi a odpočinout si.

Máte oblíbenou trasu?

Ani ne, spíš se snažím běžet pokaždé jinudy a vidět nové věci. Běhat pořád to samé dokola mě nebaví. Hledám místa, kde jsem ještě nebyl.

Když takhle hledáte, nezabloudil jste někdy?

Ne to se mi ještě nepovedlo a doufám, že se mi to ani nestane. Za tu půlhodinku snad nejde tolik zabloudit, takže dobrý. (smích)

Nemáte rád, když na vás někdo kouká. Na závody byste asi nevyrazil, že?

Ty by mi nevadily, protože je tam spousta běhajících lidí. Když ale jde někdo na procházku se psem a já vedle něj běžím, připadám si blbě - z tohodle důvodu mám rád svůj klid.

Vadí vám pobíhající psi?

Ani ne, já mám taky psa. Pokud tedy nejsou agresivní a nezačnou po mně vyjíždět. Jinak s tím nemám problém.

Přijal byste třeba půlmaratónskou výzvu?

Asi bych to zvládl, maratón ale ani náhodou. Myslím si, že bez tréninku uběhnout nejde.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články