Hlavní obsah

Nejmasovější seriál. To je v Česku RunCzech a 75 000 běžců

Největší, dominantní. Běžecké seriály v Česku a počet běžců, tady vládne RunCzech. V tomto roce sedm závodů v pěti městech. Rok po roce více a více lidí se zapojuje do této masové záležitosti, která dokáže v jednom dni pojmout i přes deset tisíc běžců. Vlajkovou lodí je Pražský mezinárodní maratón, kterého se účastní sportovci až z osmdesáti zemí světa. Jde zde ještě prostor posunout se, nabídnout více? „Běh si získává stále větší popularitu, ale stále nedosáhl svého potenciálu, který má. Běžecká základna se tak bude neustále zvyšovat,“ říká Zoran Bartek, jeden z členů organizačního týmu RunCzechu.

Foto: RunCzech

Tisíce běžců opět rozběhají Prahu.

Článek

Jak hodnotíte sezónu 2015?

RunCzech tým neustále usiluje o naplnění vize přilákat k běhání co nejvíce lidí, získávat mezinárodní renomé v oblasti pořádání běžeckých závodů na světové úrovni a propagovat aktivní životní styl napříč všemi věkovými kategoriemi a společenskými skupinami. V rámci RunCzech běžecké ligy 2015 jsme v atraktivních kulisách historických českých měst uspořádali celkem 7 závodů, z nichž 5 je oceněno zlatou známkou IAAF (Mezinárodní asociace atletických federací) a 2 mají známku stříbrnou.

Vašich závodů se účastní desetitisíce běžců, jak obtížné je naplnit kapacitu?

Organizovali jsme také doprovodné závody zaměřené na rodiny s dětmi, ženy, studenty, zdravotníky, firmy, milovníky pejsků. Součástí všech závodů byl i bohatý kulturní program, který umocnil vnímání běžeckého závodu jako společenské události. Věříme, že jsme udělali maximum pro to, aby si běžci i návštěvníci odnesli nezapomenutelný zážitek a doufáme, že se nám podařilo nadchnout k běhu i ty, kteří ještě nezačali. Důkazem toho je také fakt, že kapacity všech akcí byly naplněny s předstihem.

Česko máte pokryté, ale vy koukáte i jinam...

Pro sezónu 2015 se naším partnerským závodem stal Pekingský maratón, na který jsme vypravili dvacet běžců vylosovaných z řad registrovaných v RunCzech běžecké lize.

Na co se budou moci sportovci těšit v dalších měsících?

Představili jsme pár unikátních novinek, které spojují běh s moderními technologiemi a mají za cíl zatraktivnit běh. První z nich je Pražský digitální maratón, který běžcům umožňuje zaběhnout si trasu Pražského mezinárodního maratónu, ať už se nacházejí kdekoliv na světě.

Můžete to popsat?

V aplikaci RunSocial si běžec vytvoří svého avatara, postaví se na běžecký pás a odstartuje. Během závodu potkává avatary ostatních běžců a může s nimi soutěžit. V příštím roce bude také možné se Pražského digitálního maratonu oficiálně zúčastnit přímo 8. května, ve stejný den a čas jako se poběží ten reálný. Znamená to, že v případě, že se do Prahy nedostanete, můžete závod absolvovat virtuálně a získáte navíc oficiální elektronický certifikát o tom, že jste závod zaběhl. V aplikaci RunCzech odstartoval také projekt Mattoni Freerun, což je síť běžci prověřených pětikilometrových tras po městech v celé České republice. Každá trasa má svého kouče, který pořádá pravidelné tréninky. Aplikace umožňuje komunikaci a porovnávání výsledků dosažených na každé trase. Další součástí mobilní aplikace je projekt RunBlue Spoluběžci, což je platforma pomocí které se běžci mohou kontaktovat a domlouvat se na společné účasti na závodech či menších proběhnutích.

Nabízíte hodně akcí, příležitostí. Ve vašem ranku je i spolupráce s charitativními organizacemi. Jakou částkou jste přispěli?

V neposlední řadě jsme se letos zaměřili více na spolupráci s charitativními organizacemi, které prodejem startovních čísel a dalšími aktivitami spojenými s našimi akcemi utržily přes 7,3 miliónu korun.

Kolik běžců se vašich závodů účastnilo?

Na start všech našich závodů se postavilo celkem 74 585 běžců, z toho bezmála 50 000 v soutěžních bězích. Pozvali jsme 299 elitních atletů, kteří překonali 9 traťových rekordů. Mezinárodní přesah závodů dokládá 118 zúčastněných národností.

Chystané novinky jste už prozradil, je něco, co je stále utajeno?

Letošní ročník byl velmi úspěšný z hlediska obsazenosti závodů, takže pro příští rok mírně zvyšujeme kapacity jednotlivých závodů. Sportisimo 1/2Maratonu Praha bude patřit jen půlmaratoncům, ale štafetoví běžci nepřijdou zkrátka. Připravujeme pro ně překvapení, o kterém se brzy dozví. Chystáme také nové prvky pro dm rodinné běhy, abychom závod ještě více přiblížili dětem. Také budeme bojovat o zisk zlatých známek kvality IAAF pro všechny velké závody. Zároveň náš nekomerční projekt Juniorský maratón slaví své dvacáté výročí, tak pevně věříme, že se ho zúčastní rekordní počet středoškolských týmů, kdy v letošním roce se všech semifinálových kol zúčastnilo 215 týmů. Běžci se také mohou těšit na další zajímavý hostující závod, ale který to bude, prozradíme až později. Další neméně zajímavou novinkou je, že čistě ženského adidas běhu na 5 km v rámci zářijové Birell Grand Prix se mohou zúčastnit dívky již od 12 let.

Kam se podle vás může vyvíjet běhání v Česku v následujících letech?

Běh si získává stále větší popularitu, ale stále nedosáhl svého potenciálu, který má a běžecká základna se tak bude neustále zvyšovat. Předpokládáme, že běh se stane společenským fenoménem a kromě pozitivního vlivu na zdraví obyvatel bude výrazněji vnímán ve více kontextech, např. jako způsob jak se seznámit s novými lidmi a zapojit se do určité komunity, získávání nových zážitků a cestování spojené s účelem účasti na zahraničním maratónu, prostředek k rozvoji osobnosti spojený s dosahováním běžeckých cílů. Lidé si ještě více uvědomí, že běh jim pomůže k pestřejšímu životu. Běžecké závody také získají ještě výraznější charitativní rozměr než doposud.

Reklama

Související témata: