Hlavní obsah

Bizarní pokus těžkotonážních zápasníků sumo. Takto si odskočili z kruhu

Sprintující zápasníci sumo na atletické dráze? I to je možné. Tři odvážlivci si dali dostaveníčko v Tokiu a rozhodli se uběhnout padesát metrů. Oni, kteří vážili téměř dvě stě kilo. Tito sportovci se obvykle nehonosí rychlostí a hbitostí šelmy, ale tato partička se k této výzvě postavila statečně.

Sprint zápasníků sumo

 
Článek

Sumo je v Japonsku národním sportem a jeho protagonisté jsou hrdí na svoji velikost a sílu, kterou předvádí v kruhu. Spíše než rychlost je zdobí pomalá a rozvážná chůze, ale tihle se rozhodli nečekaně rozhýbat svá těla. Závod se uskutečnil v prefektuře Wakayama během přestávky japonského turné.

Z videa jde poznat, že nejrychlejší muž planety Usain Bolt, může nadále na Jamajce v klidu spát. Muži na padesáti metrech působili spíše legračně, což byl také účel jejich pokusu o sportovní výkon.

První cílovou čáru překročil nakonec zápasník Kaiho, který se dostal bez větších problémů pod osm sekund, což není vůbec špatný čas. Podle wikipedie drží světový rekord na této netradiční distanci Donovan Bailey, který v roce 1996 zaběhl v Kanadě čas 5,56 sekundy. Pro srovnání, Bolt drží světový rekord na dvojnásobné trati s časem 9,58 sekundy.

Ale pozor. I běžci s kily navíc patří mezi úspěšné. Téměř dvousetkilový Kelly Gneiting zaběhl maratón v Los Angles a stal se nejtěžším mužem, který kdy takovou distanci oficiálně pokořil. Pravda, potřeboval na to skoro půl dne, ale nakonec se vešel po dvanáct hodin.

Reklama

Související témata: