Hlavní obsah

Atleta odtáhla policie přímo ze stupňů vítězů

Nairobi

Není zvykem, že bychom si o keňských běžcích nečetli s úctou a obdivem k jejich mimořádným a nedostižným výkonům. Jejich dlouhé a vytrvalé nohy se staly synonymem úspěchu a neporazitelnosti. Od nedělního maratónu v Nairobi má tento obraz drobné trhliny. Osmadvacetiletého běžce zatkla přímo na stadiónu policie kvůli podezření z podvodu.

Podvod při maratónu v Nairobi. Svátek sportu lze prožívat různě.

 
Článek

Třináctý ročník maratónu v Nairobi nebyl pro Njogu zrovna šťastný. Byl to právě on, kdo svým nečestným jednáním vrhl stín na tradiční svátek pohybu v hlavním městě Keni ‒ země, o jejíž věhlas a prestiž se starají právě běžci. Ovšem především svými skvělými výkony.

Zdá se, že Juliu Njogu se podařilo tuto tradici prolomit. Před 17 000 běžci a fotoaparáty a kamerami novinářů z celého světa byl odhalen jeho triviální podvod. Njogu bude pravděpodobně stejně vyspělý myslitel jako běžec. Vidina prémie za druhé místo 7 000 dolarů (asi 171 000 korun) jej zaslepila do té míry, že svůj podvod ani nijak zvlášť nepromyslel. Využil obrovské pozornosti veřejnosti, které se běžecký svátek v Nairobi těší, a z davu přihlížejících vyběhl na dohled od cíle. Zamíchal se do skupinky vedoucích běžců, ladně předběhl druhého v pořadí a překonal cílovou čáru.

Jen se tak trochu proběhnout

Zatímco první běžec v cíli, Joshua Kipkorir, se po doběhnutí skácel k zemi v bolestech, jež mu způsobila ukrutná námaha, a ostatní běžci zhusta navštěvovali stan mediků s křečemi, pálícími svaly a podobně, Julius vypadal, jako kdyby si právě vyrazil na houby ‒ po potu nebo udýchání ani památky. Když si však ani hlavní fotograf závodu nemohl vzpomenout, že by muže jako on vůbec viděl na trati a traťoví rozhodčí přinesli další nezvratné důkazy o tom, že muž s číslem 388 trať vůbec neproběhl, spadla klec. Obvinění z podvodu si už Julius Njogu vyslechl v sevření mužů zákona.

„Jsem zklamaný, že někdo dokáže v moderní době takto podvádět," dodal ředitel závodu Ibrahim Hussein, někdejší vítěz Bostonského i Newyorského maratónu. Už v roce 2013 se ale na maratónu podobným způsobem pokusily o podvod dvě ženy.

Oficiální heslo letošního ročníku Nairobi Marathonu bylo „Run For A Reason", které by se dalo volně přeložit jako „Najdi si důvod pro běh". Evidentně se ale vlastní obohacení neukázalo jako dobrý důvod pro ani ne kilometrový běh Julia Njogu. Třeba si najde lepší, až jednoho krásného dne opustí vězení...

Myslíte si, že fair-play má v dnešním sportu ještě smysl?
No tak určitě! Nečestné vítězství není vítězství.
69,8 %
Jak kdy, člověk by si měl ty podvody lépe promýšlet.
2,8 %
Ne! Kde žijete?! Vždyť dnes podvádí všichni.
27,4 %
Celkem hlasovalo 6734 čtenářů.

Reklama

Související témata: