Hlavní obsah

Atlet pil 40 piv denně, přesto lámal světové rekordy

René KujanSport.cz
Aktualizováno

Jeho život poznamenaly nehody a deprese. Ze všeho nejvíc ale osud keňského vytrvalce Henryho Rona určoval alkohol. Pil, trénoval, zvracel a pil. Mnohokrát pobýval na odvykacích klinikách. Dostal se i do vězení. Trvalo dlouhé roky, než se mu podařilo svůj atletický talent nadobro zlomit a zahodit. I přes kolikrát až 40 vypitých piv denně se ale dokázal zapsat do historie jako jeden z nejúspěšnějších atletů všech dob.

Foto: Profimedia.cz

Henry Rono dostal roku 2008 ocenění Inspirational Award od mezinárodní asociace IAAF.

Článek

Jako dvouletý padá ze strýcova bicyklu, noha se mu zaplétá do kola a láme se v kotníku. Kvůli komplikovanému zranění dokáže léta chodit pouze po čtyřech. Teprve ve svých šesti letech je schopen chodit normálně. Jeho otec tragicky umírá. Vychovává ho matka a babička, které ctí staré kmenové tradice. V deseti letech se chlapcům vytrhávají dva přední zuby z dolní čelisti. Dítě při rituálu musí nehybně sedět a nedat najevo bolest.

Na škole se Henry věnuje fotbalu. Vše se ale mění, když v rádiu zaslechne zprávu o olympijském vítězství Kipa Keina na 1500 metrů. Spolu s celou Keňou se navždy mění i jeho život. Henry začíná běhat. Později se hlásí do armády, aby měl lepší podmínky pro trénink. Jeho hvězda začíná stoupat. Stěhuje se do USA. Z jiné kultury je ale rozpačitý a stýská se mu po domově. Poprvé zkouší své problémy utopit v alkoholu.

Hospody do dvou do rána

Jeho pití se stává nezvladatelné. Ve své oblíbené hospodě vysedává do druhé do rána. Na spánek zbývají dvě tři hodiny. Ráno následuje první tréninková fáze, kdy je Henry Rono ještě plný alkoholu, prášků na spaní a nezdravého jídla. Už ve věku 25 let u něj lékaři konstatují chronické žaludeční vředy. I přes vlekoucí se problémy je roku 1978 vyhlášen za světově nejlepšího atleta bez ohledu na disciplínu. Tehdy potřebuje na překonání čtyř světových rekordů (10 km, 5 km, 3 km a 3 km překážek) pouhých 81 dní. Během sezóny se účastní celkem 60 závodů, z nichž 56 vyhrává.

Jeho život několikrát směřuje na samé dno, aby se Henry Rono zase vyškrábal až na samý vrchol. Trénoval tvrdě a tvrdě pil. I ve dnech tréninku dokázal vypít 40 piv. Další těžká rána na sebe nenechá dlouho čekat. Shodou nešťastných náhod a policejních omylů se ocitá ve vězení ‒ je označen za jednoho z obávaných „joggingových lupičů", kteří převlečeni do tréninkové soupravy přepadávají banky. Nad vodou jej umí udržet jen alkohol a běh. Alkohol ve vězení není. Musí tedy běhat.

Ve vězení

Naštěstí je ve velké vězeňské cele. Ta má na délku 70 metrů. Přemístí postele, udělá si uličku mezi pryčnami a za potlesku spoluvězňů běhá několikrát denně. Celkově tak za den nasbírá i 30 kilometrů. Přemísťují jej do menšího vězení. Běhá tedy několik hodin denně na místě. U soudu si vyslechne obžalobu z vyloupení čtyř bank v New Jersey. Jednání soudu se vleče bolestných 18 hodin. Rono je nakonec propuštěn. Velmi dobře si uvědomuje, že kdyby jej neidentifikovali jako slavného běžce, nic by mu nepomohlo.

Deprivovaný Henry Rono znovu vyhledává svou starou útěchu ‒ alkohol. Mnohokrát padá a mnohokrát se zase zvedá. Přinejmenším 17krát je zapsán na odvykací kúru. Hodně lidí z branže jej pokládá za člověka s největším talentem na světě, který on ale dobrovolně zahazuje. V Americe je za odpad společnosti na úrovni ilegálního přistěhovalce. Novináři jej fotí, jak v nějakém zapadlém koutě myje auta za mizerný plat.

Naděje?

V roce 2002 se Henry vzdává alkoholu nadobro. Čtvrtstoletí závislosti jej ale vrhá do náruče nezdravého jídla. Pády a vstávání se opakují. Přesto snad pro něj svítá naděje a jeho situace se stabilizuje. Pracuje jako trenér, začíná opět běhat, tentokrát v seniorských kategoriích, vydává svou autobiografii. Jeho život snad nabírá stabilní a správný směr.

Kolik piv dokážete vypít, aniž by to ovlivnilo váš výkon?
Žádné, když se maká, tak se maká. Pivo je pro chcíplotiny.
28,1 %
Jedno až dvě, dávám přednost sportu před etanolem.
30 %
Tři až pět, dlouholetý tvrdý trénink je znát.
15,8 %
Více než pět, mé výkony jsou tak mizerné, že se to na nich stejně nepozná.
26,1 %
Celkem hlasovalo 4954 čtenářů.

Reklama

Související témata: