Hlavní obsah

Amatér ohromuje profesionální svět. Výjimečné srdce a extrémní sen

Praha

Nemožné? Ne! Tento muž dokazuje, že možné je skoro vše. Srdce dokáže překonat mnohé nástrahy, překážky a zavedené pořádky. Japonec Yuki Kawauči je zaměstnán na plný úvazek v kanceláři, přesto si žije extrémní sen, kterým je cesta na olympijské hry do Ria 2016. Jeho nejlepší čas na maratón je 02:08. Jen pět minut za světovým rekordem.

Foto: Derik Hamilton, Reuters

Japonec Yuki Kawauči doběhl maratón v New Yorku na šestém místě. Do závodu dal opravdu vše. Takto bojuje "amatér".

Článek

Neuvidíte ho v Tokiu, jak se na vás směje z billboardů, nikdy nevyhrával individuální medaile na velkých šampionátech, nelámal národní rekordy. Přesto je považován v císařském ostrovním státě za hrdinu - osmadvacetiletý vládní úředník tráví v práci čtyřicet hodin týdně. Nemá sponzory, neběhá pro žádnou firmu, značku. On prostě jen miluje běhání.

V roce 2013 bylo ze stovky nejrychlejších maratónců jen šest mužů mimo Afriku. Pět pocházelo z Japonska, čtyři byli profíci, jeden byl Kawauči - amatér, muž z kanceláře.

O víkendu si zaběhl maratón v New Yorku. Nakonec obsadil šesté místo v čase 2:13:29. Chtěl se dostat do první desítky, podařilo se. Dva roky předtím vždy skončil těsně za Top 10.

Jde si vlastní cestou

„Doufám, že překonám čas 02:10, ale hlavním cílem je být do šestého místa, to je potvrzení nejlepšího japonského výsledku. Také jsem frustrovaný ze dvou jedenáctých míst, takže opravdu chci do první desítky," citoval ho server iaaf.org ještě před závodem.

Rychlý běžec, který má také svůj styl. Deset let naslouchal radám trenéra, ale touha ho přivedla na vlastní cestu. Začal si plánovat tréninky, aby se mohl přiblížit svému snu, aby mohl své nohy ukázat i mimo Japonsko. V práci s ním nezachází jako s výjimečným, když chce jet na závody, bere si placenou dovolenou stejně jako jeho kolegové. On jede dobývat běžecký svět, druzí jezdí třeba na dovolenou k moři.

Kawauči připouští, že jeho trénink by mohl mít jiné grády, kdyby nepracoval na plný úvazek. „Ano, čas by mohl být lepší, pokud bych trénoval na plný úvazek, ale člověk nikdy neví," nedělá si velkou hlavu s možností opuštění kanceláře.

Láska k běhu je více

V závodě není hráčem pokeru, který tají své slabiny. Ne, když závodí, tak s vehemencí a grimasami. Zaťaté zuby, zkřivená tvář, mávající paže, tlačí sebe, soupeře. Tohle je jeho láska k závodům, kde bolest ztrácí význam. Je prostě jiný, jde svojí cestou, které věří.

„Nemám nic proti profesionálním běžcům, ale myslím, že by bylo skvělé, kdyby tento sport viděl více úspěchů od amatérských běžců a mohl více z nás inspirovat pro čistou lásku k běhání maratónů. Když slyším profesionální běžce říkat: Nemám rád běh, běh je práce. Nebo: Olympijské hry jsou můj život. Jakmile ale opustím nejvyšší úroveň, půjdu do důchodu. To je velmi smutné zklamání."

Podle tohoto Japonce amatéři nikdy neodchází do důchodu. „Každý si dává cíle, ať už podle věku, pohlaví, životní situace. Samozřejmě vyhrát olympiádu je skvělý úspěch. Doufám nicméně, že je tu větší povědomí a láska k maratónu od amatérských sportovců, profesionálů a fanoušků," dodal jeden z nejlepších maratónců na světě. On, který by měl být znám ne jen pro své výsledky, ale především pro své srdce.

Reklama

Související témata: