Hlavní obsah

Originalita nezná hranic. Za dřinu dostanete i zavařovací sklenici

Praha

Cíl a medaile na krk. Každý sportovní výkon má být po zásluze odměněn. Tak končí většina závodů, soutěží. Jsou ale takové, kde dostanete nečekaný originál. Na některé závody se jezdí kvůli atmosféře, pro skvělou trať. Někam pro dárek jako je více než kilová medaile, zavařovací sklenice, pomůcka do kuchyně, kámen, medaile ve tvaru válečného vyznamenání, podkova.

Foto: Hatfield McCoy Marathon

Zavařovací sklenice a Hatfield McCoy Marathon. Taková odměna se jen tak nevidí.

Článek
Fotogalerie

Arkansas a Little Rock Marathon. Zde dostanete medaili, která je malým uměleckým dílem. Části se dokážou točit, navíc váží až přes jeden kilogram. Vše začalo v roce 2003, běžci dostávali medaile, které byly proti dnešním trpasličího vzhledu. Na ty současné potřebujete už vyztužené regály. Organizátoři objednávají 3000 kusů, dostanou se tak na váhu 3400 kilogramů. „Věříme, že naši závodníci by si měli vzít medaili domů, aby tam reprezentovala jejich úspěch," nechala se slyšet organizátorka Geneva Lammová.

Jenže někdy může vzniknout problém s touto monster akcí. Kvůli pracovnímu sporu už tento závod také zažil nesnáze. Doručení medailí bylo v ohrožení, nemohly se dostat přes moře.

Stumpy Marathon v USA zase dává za odměnu kus skály, na které je přilepen obrázek. Bird-in-Hand Half Marathon v Pensylvánii naděluje koňskou podkovu. Však také běžci poznají trať přes místní pole a farmy.

Hitem je zavařovací sklenice

Oak Barrel Half Marathon nabízí za vyběhnutí na Whisky Hill dřevěnou medaili, na které nechybí nápis jednoho populárního alkoholu. Portland Marathon se zase vzhlédl ve válečném stylu. K tomu běžec obdrží i pamětní minci a portlandskou růži. V Ontariu na Perth Kilt Runu zase dostanete pomůcku na míchání kaše.

Vrcholem originality je ale zavařovací sklenice. Hatfield McCoy Marathon ve Virginii začínal před patnácti lety se třinácti závodníky, dnes je už na čísle 1000. Takže? Čím více běžců, tím více zavařovacích sklenic.

I v Česku se originálními nápady nešetří. Nejpilnější běžci seriálu RunTour dostávají ručně vyrobené koule ze skláren.

Reklama

Související témata:
Tužka