Hlavní obsah

Někdo zostudil nejslavnější závod světa. Medaile se prodávaly na eBay

New York

Několik hodin poté, co 1. listopadu organizátoři slavného maratónu v New Yorku závod ukončili, se na internetové aukční stránce eBay objevil inzerát s nabídkou prodeje desítky „stoprocentně autentických účastnických medailí New York City Marathon 2015“. Pořadatelé z New York Road Runners nyní pátrají, kdo se za aukcí skrývá a dotyčného plánuje potrestat doživotním distancem.

Foto: facebook NYCM

Takhle vypadá radost běžců, kteří si medaili opravdu zasloužili.

Článek

Maratón v New Yorku je největší závod svého druhu na světě. Byl založen již roku 1970 a jeho prvního ročníku se účastnilo pouhých 127 běžců. Od svého založení se běhá pravidelně každý rok s výjimkou 2012, kdy tomu zabránil hurikán Sandy. V současnosti se jej účastní přes 50 000 lidí. Jelikož poptávka po startovních číslech mnohonásobně převyšuje kapacity závodu, vybírají se účastníci pomocí loterie.

Skrytá identita

„Účastnická medaile je upomínkou pro běžce, kteří dokončili jeden ze svých velkých závodů. Nerozumím tomu, proč by si měl medaili někdo kupovat, když se o ni sám nepřičinil," sdělil novinářům Chris Weiller z organizačního výboru. Pořadatele na aukci upozornilo několik nezávislých zdrojů. Identitu prodávajícího se zatím nepodařilo určit, a tak není jasné, zda šlo o někoho z běžců či dobrovolníků.

Nepochopitelné...

Již dříve se občas stávalo, že byly na internetu k dostání upomínkové předměty ze závodů. Například ještě dnes je možné zakoupit pončo s emblémem závodu v přepočtu za zhruba 1000 korun. Chris Weiller podotýká, že pořadatelé rozlišují, když se někdo rozhodne prodat svou vlastní účastnickou upomínku. Na to má podle něj plné právo. „Je ale rozdíl, když na internetu prodává mnoho kusů medailí," tvrdí. Podle dostupných informací byly všechny medaile prodány, a to v přepočtu za zhruba 2300 korun.

Pokud se organizátorům podaří dotyčného identifikovat, mají v plánu jej vyřadit ze všech budoucích závodů bez ohledu na to, zda byl letošním účastníkem, či nikoli. „Skutečně nechceme být spojováni s osobami jednajícími tímto způsobem," dodává rezolutně Weiller.

Prodali byste účastnickou medaili, kterou jste si sami vyběhali?
Ano, nemá pro mě žádný větší význam.
17 %
Mno, vše je pouze otázka nabídky a poptávky.
25,6 %
Ne, jednou je moje a její jediné správné místo je u nás v obýváku na zdi!
57,4 %
Celkem hlasovalo 2746 čtenářů.

Reklama

Související témata:
eBay