Hlavní obsah

Rozhodl si okořenit život. Výjimečný exemplář se řítí Amerikou

Praha

Pokud si myslíte, že už vás nic nemůže překvapit, udivit, pletete se. Jeden muž se rozhodl, že přeběhne Ameriku, v plánu má přes 3000 kilometrů. Ano, není první, právě teď někdo určitě běží a snaží se zdolat tuto výzvu, sen. Jenže, Ernie Andrus začal běhat před pěti lety a je mu nyní 92! V tomto věku dal v podstatě svůj život v sázku a ukazuje své srdce. Rád by zachránil jednu loď.

Foto: Facebook: Coast2coastruns

Ernie Andrus začal běhat před pěti lety, nyní mu je dvaadevadesát. Přesto chce přeběhnout Ameriku.

Článek

Oblékne se, vezme reflexní vestu, opustí svůj karavan a vybíhá. Rituál, který opakuje tři dny v týdnu. Doprovodem mu je auto, které je polepeno jeho fotografiemi, jako kdyby šlo o velkou sportovní hvězdu. V podstatě jde, takto si nezpestří a neokoření život v tomto požehnaném věku snad nikdo.

Účastník druhé světové války a bývalý voják námořnictva věří, že se stane nejstarší osobou, která přeběhne přes Ameriku. Ačkoliv je to možná k neuvěření, ale tento muž započal svoji cestu v devadesáti letech, vyběhl 7. října 2013 ze San Diega v Kalifornii. Vydal se bojovat, aby pomohl zachránit svoji loď, na které sloužil. Jeho cílem je spatřit vojenskou loď LST 325 v Normandii v roce 2019 na 75. výročí.

Andrus zůstává při své cestě v jednom městě tři až čtyři týdny. Vyzývá další běžce, aby se k němu připojili. „Svoboda není zadarmo. Opravdu si toho vážím, když jsem ve školách a stovky dětí mávají vlajkami a volají USA, USA," citoval před pár dny server wdtn.com dojatého běžce, který může být pro ostatní inspirací.

Cílem je vybrat 5 miliónů dolarů

„Začal jsem běhat asi před pěti lety. Někdo řekl, že jsem moderní Forrest Gump, to je pro mě úžasné. Doktor mi řekl, že moje žíly jsou špatné, že jsem kandidátem na cokoliv, ale také mi řekl, že to, co dělám, je lepší, než cokoli by pro mě mohl udělat on."

Podle svých stránek má za sebou dvě třetiny trasy, celkem už běžel na své cestě více než 700 hodin. Průměrně uběhne za týden necelých třicet kilometrů a na svém facebookovém profilu má tento odvážný běžec více než 11 tisíc příznivců.

Cílem všech, kteří chtějí zachránit vojenskou loď LST 325, tedy i poddůstojníka třetí třídy Andruse, je vybrat 5 miliónů dolarů.

Reklama

Související témata: