Hlavní obsah

Světový rekord na sto metrů zlomen. Nevídaný čas padl v rukavicích

Praha

Další světový rekord padl, tentokrát hranici sprintu na 100 metrů překonal Kenichi Ito. Ale pozor! Pokud by vyhrál běh po nohách, svět by padl v úžas, v tomto případě se tak velké pozornosti patrně nedočká. On běžel po čtyřech, na nohách tretry, na rukách bílé rukavice. Pomocí všech končetin zaběhl v Tokiu čas 15,71 sekundy.

Rekord v běhu po čtyřech na 100 metrů.

 
Článek

Stadión při jeho pokusu zel prázdnotou. Na startu mu startér odmávl pokus červeným praporkem a on vyběhl. Na konci stáli rozhodčí, kteří vše měřili, hlídali. Když Ito doběhl, vyslechl ortel a svalil se únavou na dráhu. To už jako světový rekordman. Žádné davy fanoušků, blesky desítek fotoaparátů. Přesto je nejlepší na světě. Tento světový rekord padl před pár dny na Den Guinessovy knihy rekordů.

Třiatřicetiletý Japonec se na běhání po čtyřech specializuje už dlouho, dokonce tomuto stylu přizpůsobil i svůj život. Možná to je právě ten důvod, proč on překonává už roky rekordy v této disciplíně. V roce 2008 zaběhl nejlepší čas 18,58, o čtyři roky později 17,47, v roce 2013 16,87 sekundy. A nyní opět zlepšení, poprvé pod 16 sekund.

Japonec pracuje jako uklízeč a už dříve tvrdil, že vytírání podlah procvičuje i na čtyřech. Tokijský sportovec také strávil několik let studováním opic, aby vylepšil techniku běhu.

Ito dokonce před časem letěl přes půl světa, aby byl v Oaklandu podroben vědeckému výzkumu. Televizní štáb mu poslal letenku, aby se dostavil do výzkumného centra Samuel Merritt University ve Spojených státech. Tam mu bylo připevněno na tělo 76 detektorů pohybu, aby mohla být provedena důkladná analýza jeho běhu.

Reklama

Související témata: