Hlavní obsah

Je závislý. Bojuje, aby se nedostal do rukou lékařů

Na věku nezáleží. Hlavní město Austrálie to poznalo. Canberra a jeho běžecký závod před pár týdny se stal inspirací i pro mnohem mladší generace. Proč? "Protože jsem naživu, to je důvod proč," má jasno John Beagle, který si v 83 letech střihnul deset kilometrů.

Foto: Canberra Times

John Beagle si v 83 letech zaběhl deset kilometrů, stále bojuje proti stárnutí.

Článek

Poprvé si tento běžec vyzkoušel deset kilometrů v roce 1976, bylo mu 44 let. Do cíle se dostal v čase 38 minut. Tedy výkon, který má svoji kvalitu v poměru s rokem narození. Jenže věk nezastavíte. Poslední bitva mu trvala s touto distancí 80 minut.

„Nikdy jsem na sebe netlačil, protože v mém věku mě zajímá mé opotřebení, ale nechci rezivět, nechci se dostat do tohoto procesu," řekl Beagle pro Canberra Times. „Jak člověk stárne, nemůže si dovolit být pohodlný. Pohodlí je receptem pro katastrofu, to vám dává všechny druhy onemocnění a vy skončíte v rukou lékařů. Kdo tam chce skončit?" položil si otázku vitální atlet.

Běhání má krvi, on je zakladatelem prvního běžeckého klubu ve městě, které se nachází 300 kilometrů do Sydney. Beagle stále trénuje v Australském institutu sportu třikrát až čtyřkrát týdně. Ve dnech volna se vydává na dlouhé procházky, běhá, nebo tráví čas ve své domácí posilovně, kterou má na verandě.

Když věk není překážkou

Sport je jeho život. Jeho žena Kay dokonce tvrdí, že je téměř závislý na zdraví a vitalitě. „Cítí, že máme zodpovědnost za sebe, chce se udržovat v kondici, nechce být zátěží pro společnost, tak on jde dál. Nemůžu s ním držet krok, ale vždycky čekám v cíli s teplým oblečením, on je inspirací pro mladé i staré," je pyšná manželka.

Při závodech se nemůže měřit s mladšími, ví, že s přibývajícím věkem ho bude více a více běžců předbíhat, pro něj je ale důležité, že se lidé baví, pohybují. „Lidé z mladší generace budou platit více za léčebné výlohy, pokud mezi priority nebude patřit zdraví," má jasno třiaosmdesátiletý Beagle.

A není sám, který už dávno za „sportovním" věkem, přesto se stále žene vpřed. Mimořádné atletické výkony nejsou výjimkou. Kanaďan Ed Whitlock dokázal zaběhnout maratón za 2:54:48 ve věku 73 let. Hal Higdon, maratónský běžec a spisovatel, ve věku 52 let běžel 10 kilometrů za 31:08 a maratón za 2:29:27. David Walters zase v šedesáti letech zdolal maratón v New Yorku za 2:47:27. Čas, na který dosáhlo mizivé procento závodníků. Ale ne překážka pro pilota United Airline. Také máte ve svém okolí podobný sportovní přízrak?

Reklama

Související témata: