Hlavní obsah

Pošleme za tebou dva velký hochy od mariňáků, vzkázal organizátor podvodníkovi

Desítky tisíc lidí absolvují nejrůznější běžecké závody v České republice. Po celé Americe jich jsou ročně milióny. Ne všichni však mohou mít ze svých medailí ‒ účastnických nebo těch ze stupňů vítězů radost. Někteří z nich, a je jich naštěstí drtivá menšina, totiž podvádějí. Tak je tomu i případě Gregory Price, 61letého běžce z města Washingtonu, který se letos na Marine Corps Marathon dostal i na stupně vítězů. Ovšem podvodem. A nebylo to poprvé. Ani pořadatelé si nejsou jistí, kolik ze 13 absolvovaných ročníků muž vlastně skutečně celých odběhl.

Foto: facebook MCM

Na závody dohlížejí mariňáci i ostří psi. Přesto se někdo pokouší podvádět.

Článek

Gregory Price skončil letos na mariňáckém maratónu druhý v kategorii 60-64 let. Těžko říci, zda to tak skutečně chtěl, protože když organizátoři prověřovali výsledky nejlepších běžců, začala jim být spousta věcí podezřelých a nápadných. Běžcův čip na mnoha místech snímací koberce vůbec nezaznamenaly, během závodu měl Price velmi podezřelé výkyvy mezičasů i samotné rychlosti.

Rekordy, kam se podíváš

Vypadá to, že si vykutálenec vybudoval velmi sofistikovaný systém, jak a kde si trať zkrátit, které kobercové snímače vynechat a které naopak proběhnout. Ne všechno lze ale oblafnout „ideálně". A tak se pan Price dopracoval třeba k mezičasu 28:48 minut na 10 kilometrů, který by mu jistě záviděl i Emil Zátopek. Celkově podvodník dobíhal v časech kolem čtyř hodin, letos mariňácký závod „uběhl" za 3 hodiny 17 minut.

Při bližším zkoumání výsledků a časů se zjistilo, že třeba loni dosáhl mezičasu 16:06 na pětikilometrovém úseku mezi snímači na 10. a 15. kilometru. Tedy světový rekord ve věkové kategorii. Borec, že? Jenže organizátoři si to nemyslí a jsou naštvaní. Běžeckému vykukovi udělili doživotní distanc na všechny závody organizované pod hlavičkou Marine Corps Marathon. Zároveň ho se zpětnou platností diskvalifikovali ze závodů z let 2015 a 2014 a vyloučili ze svého běžeckého klubu. Členové MCM Runners Clubu totiž mají po uběhnutí pěti ročníků garantovaný vstup na další závody.

Další vyloučení?

Ukázalo se, že Price využíval MCM jako kvalifikační závod, aby se dostal na maratón do Bostonu. Tam ale už nepředváděl tak hvězdné výkony. Jeho nejlepší čas z Bostonu je 3:40 hodin. Uvidíme, jak se k podvodníkovi postaví organizátoři nejstaršího novodobého maratónu světa.

„S těmi dvěma mariňáky, co zabuší na Priceovy dveře a budou chtít vrátit všechny medaile, to byl jen vtip, ale přesto doufáme, že si pan Price uvědomuje vážnost situace," shrnul kauzu rozhořčený ředitel závodu Rick Nealis.

Reklama

Související témata: