Hlavní obsah

Zvítězil v jedné z nejnebezpečnějších zemí na světě. Triumf zažil v Afghánistánu

Bamján

Nestává se příliš často, že by měl běžec možnost zúčastnit se úplně prvního ročníku nového maratónu v nějakém městě. Ještě méně často se naskytne taková příležitost, když jde o vůbec první maratón v celém státě. Navíc ve státě, kam by asi rozumný člověk vůbec neměl jezdit.

Foto: facebook MOA

První maratón se letos uskutečnil ve třetí nejnebezpečnější zemi světa.

Článek

České ministerstvo zahraničí má na svých stránkách k Afghánistánu velkými písmeny sdělení: V souvislosti s eskalací teroristických útoků a zhoršováním bezpečnostní situace v zemi MZV ČR vyzývá české občany, aby do Afghánistánu necestovali. Následují dva vykřičníky a poznámka: Schopnost afghánských orgánů a jednotek ISAF udržovat pořádek a zajistit bezpečnost svých občanů a návštěvníků je velmi omezená. Uklidní to jednoho natolik, že se vypraví na první ročník maratónu? Na druhou stranu nelze očekávat žádnou velkou konkurenci a ono být první v prvním ročníku má také něco do sebe, že?

Bojovníci

Přesně takto asi uvažoval Brit Keith MacIntosh, který si vítězství v Marathon Of Afghanistan uzurpoval. Anebo nemá britské ministerstvo zahraničních věcí tak propracovaný systém varování jako to naše. Buď jak buď, v půli října se na start závodu v nadmořské výšce dvou a půl tisíce metrů postavilo 37 neohrožených bojovníků. Tentokráte bojovníků s kilometry. Dorazili z různých koutů Evropy, ze Spojených států a Kanady. A našli se i borci z pořádající země.

Nejbezpečnější?

Volba k pořádání závodů padla na provincii Bamján, která v celé zemi platí za nejbezpečnější. Mnozí si na tuto provincii vzpomenou v souvislosti se zničením obřích soch Buddhů původně zařazených na seznam světového dědictví UNESCO. Pro závodníky skýtala trasa závodu mnohá překvapení.

„Bylo tam pár věcí, se kterými byste se třeba na maratónu v Londýně asi nesetkali. Musel jsem se například vyhýbat oslům a také dávat pozor na policejní vozy, které po trase svištěly sem a tam," řekl k tomu později vítězný MacIntosh, 41letý konzultant a fotograf. Na bezpečí závodníků dbali kromě policistů podél trati také maskovaní strážci s útočnými puškami. V nezvyklém prostředí si MacIntosh doběhl pro zlato s časem 2 hodiny 55 minut.

Nemravná žena!

Poprvé v historii pořádající země došlo také k tomu, že maratónskou vzdálenost běžela afghánská žena. Pětadvacetiletá studentka Zainab, její příjmení média neuvádějí z bezpečnostních důvodů, musela ale bojovat nejen s 42 kilometry a vysokou nadmořskou výškou.

Krajané podél cesty na ni pokřikovali hanlivé urážky či obvinění ze zneuctění převládajícího náboženství. Média neuvádějí její oficiální čas. Důležité ale je, že byla první a doposud jedinou Afghánkou, jež uběhla maratón. Zainab věří, že její čin inspiruje další ženy v její vlasti a nastartuje společenské změny.

Vypravili byste se na závody do nebezpečné země?
Ano, nebezpečí vyhledávám.
9,5 %
Asi ne, záleželo by na okolnostech.
14 %
Ne, dejte pokoj! Manžel/ka doma pro mne představuje dostatečně velké nebezpečí.
76,5 %
Celkem hlasovalo 571 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články