Hlavní obsah

Běháním proti hladu. Setkání tisíců lidí, aby jiní dostali najíst

Žádné soupeření o medaile, časy, rekordy. Tady byla hlavní motivací pomoc a jídlo, potraviny pro potřebné. I tak může vypadat běžecký závod. Jeden se uskutečnil před pár dny v Salt Lake City, kde tisíce lidí vyběhly, aby pomohly Utah Food Bank. Závod, který se symbolicky běžel na Den díkuvzdání.

Foto: twitter.com/utahfoodbank

Běh pro Utah Food Bank se uskutečnil v Salt Lake City.

Článek

Kdo mohl, přidal ještě k přistavenému kamiónu a kontejnerům tašky s jídlem, pak se šlo na samotný start. Ačkoli byla zima, desátý ročník dobročinné akce se rozběhl. A s každým přibývajícím ročníkem je větší a větší zájem. První rok se na startu sešlo 750 běžců, letos už více než 5500. Všichni na jednom místě, aby pomohli.

Účastníci poměřili síly na tratích pět a deset kilometrů. Běžci neřešili výkony, našli se tací, kteří trasu jen vyklusali, jiní si zaběhli i v kostýmech. Většina se sešla, aby strávila více času s rodinou, přáteli, přitom také sundali pohybem nějaké kalorie, které je v těchto dnech čekaly.

Počet lidí trpících hladem
Na Zemi v současné době trpí hladem téměř 800 miliónů lidí. Je to o 167 miliónů méně než před deseti lety. Před čtvrtstoletím na Zemi hladověla dokonce více než miliarda osob.

„Jsme schopni využít peníze, které získáváme z registrací. Ty potom použijeme na nákup potravin, takto pokrýváme i provozní náklady. Všechny věci slouží pro celý stát Utah," svěřila se Ginette Bottová z Utah Food Bank pro server good4utah.com.

Zástupci organizace, která se snaží pomáhat, řekli, že jedno z pěti dětí neví, odkud budou mít další jídlo. Loňský závod, který měl přibližně stejný počet běžců, přinesl díky získaným prostředkům 359 tisíc jídel pro lidi z Utahu, kteří čelí hladu. „Jsme rádi, že tolik lidí se k nám připojilo v boji proti hladu v tento obzvláštní den," dodala Bottová.

Reklama

Související témata: