Hlavní obsah

Důchodce od sousedů řádí. Závidí mu i mnohem mladší

Asparn

Felix Pauli je rakouský důchodce, který letos oslavil 75 let. Střední délka života v České republice je u mužů právě 75 let. Pokud je vám tedy u nás 75 let, nemáte příliš vysokou naději, že se dožijete příštích vánoc. Pokud jste průměrným občanem, budete po dosažení tohoto věku odpočívat v pokoji. Felix Pauli ale není průměrný. I s takovým počtem křížků na bedrech předvádí výkony, které by mu mohl kdekdo mladší závidět.

Foto: facebook LC Asparn

Zapálení Felixe Pauliho je nakažlivé. Už běhá i jeho vnuk.

Článek

Hranice jsou v mysli Felixe Pauliho na světě pouze proto, aby byly překonávány. Pro rok svých 75. narozenin si předsevzal velký úkol. V každé spolkové zemi Rakouska chtěl zaběhnout jeden maratón. Celkem tedy devět maratónů v devíti zemích. A začal pěkně zostra. První tři z nich zdolal během tří týdnů. Začal největším v zemi ‒ maratónem ve Vídni. Následovaly závody v Linci a Salcburku.

„Dařilo se mi velmi dobře. Všechny tři závody jsem běžel v časech pod pět hodin," dodává běžec. My pro srovnání dodáváme, že na maratónu v Praze je časový limit sedm hodin a že v mezinárodním průměru nejvíce běžců dobíhá do cíle maratónu v čase kolem čtyř hodin. V důchodovém věku jsou tedy takové výkony více než obdivuhodné.

V případě Felixe Pauliho se však nejedná o nějaký chvilkový nápad a nenadálé zapálení. V posledních dvou letech vévodil běžeckým tabulkám své domoviny v kategorii nad 70 let. A vypadá to, že tento trend bude pokračovat. Svůj projekt devíti maratónů dotáhl zdárně do konce. I pro rok 2015 Felix svoji kategorii nedostižně vede, a tak lze téměř se 100% jistotou říci, že vítězí už tři roky po sobě. A co my? Budeme také ještě běhat maratóny i v důchodovém věku? Neseberou nám státní příspěvky? A budeme si tou dobou ještě pamatovat, jak je maratón vlastně dlouhý?

Myslíte si, že ještě v 60 uběhnete maratón?
Ano, zcela jistě. Do té doby natrénuji.
29,1 %
Uvidíme, jak se budou vyvíjet prize money.
11,7 %
Určitě ne. Už je mi přes 60 a na nic takového si nepamatuji.
59,2 %
Celkem hlasovalo 805 čtenářů.

Reklama

Související témata: