Hlavní obsah

Svými pěstmi rozséval zkázu. A pak i jeho smrt doběhla

Copper Canyon

Před pěti šesti lety ho ještě nikdo neznal. Pak se stal ústřední postavou knihy, která obletěla a změnila celý svět. V reakci na tuto publikaci rozšířilo řady svých výrobků i mnoho světových producentů sportovního vybavení. A dalo by se říci, že kniha změnila i celý život svého hlavního hrdiny. Hlavně k lepšímu, tvrdí ti, co jej znali. On sám proti tomu nemůže protestovat. Zemřel před třemi lety při tom, co měl nejraději.

Foto: facebook UMCB

Micah True - nemilosrdný boxer, charitativní bojovník a běžec.

Článek

Jméno Michael Randall Hickman vám asi nic neřekne. To ostatně jen málokomu. S jeho druhým jménem Micah True, nebo El Caballo Blanco, chcete-li, to už bude o poznání lepší. Když ale bojoval za peníze v ringu, bral si na pomoc ještě jednu přezdívku ‒ Gypsy Cowboy. Jeho život byl plný paradoxů. Narodil se do rodiny amerického mariňáka a cestoval spolu s rodinou od jedné vojenské základny k druhé. Válečnictví mu ale nic neříkalo, nechtěl se stát vojákem jako táta. Na univerzitě studoval východní nauky, peníze si ale vydělával pěstmi v ringu. Prý, možná, snad u toho jednou dokonce někoho i zabil.

Už jen meditace

Deset měsíců žil na Havaji v jeskyni. Zamiloval se do bohaté krásky, která mu později zlomila srdce. Svůj klid našel Bílý kůň až mezi taraumarskými Indiány v Mexiku. Na zimu mezi tyto proslulé vytrvalce odjížděl běhat, meditovat v pohybu. Přes léto vydělával peníze jako stěhovák nábytku pro bohaté. A tak mohl tento příběh skončit, kdyby nepřišel jeden americký novinář a nenapsal o něm knihu Zrozeni k běhu (Born to run).

Kniha Born to run spustila celosvětovou módu běhání naboso (ačkoli Taraumarové běhají v sandálech). Téměř všichni světoví výrobci běžecké obuvi do své produkce začlenili také řadu minimalistických bot (tzv. „minimusek"), ostatní reagovali třeba alespoň snížením dropu (sklonu podrážky mezi špičkou a patou).

Jedním z ústředních motivů je také běžecký závod, jenž Caballo Blanco pořádal v Měděných kaňonech na podporu svých indiánských přátel. Daří se mu dokonce sezvat na tuto akci světovou ultramaratónskou špičku včetně Scotta Jurka. Indiánům pořádání ultramaratónu zajišťuje v nehostinných podmínkách jídlo i sadbu kukuřice na příští rok.

Poslední běh

V březnu 2012 se Micah True vydává na svůj poslední běh. Vyráží na zhruba dvacetikilometrový běh na jihozápadě Nového Mexika, z nějž se už nikdy nevrátí. Tři letadla a devět pozemních záchranných týmů včetně Scotta Jurka jej hledá na rozloze několika desítek tisíc hektarů. Jeho bezvládné tělo nalézají o čtyři dny později. Leží na skále a nohy se mu bezvládně pohupují v potoce. Lékař později za příčinu smrti označuje chorobu srdce.

Závody Bílého koně na podporu Indiánů však žijí dál. Nyní se na jeho počest jmenují Ultramarathon Caballo Blanco.

Reklama