Hlavní obsah

Extrém a výstřednost, chlapi si říkají o pozornost

A je tu další, který se rozhodl překonávat extrémní a výstřední rekordy. Zaběhnout si maratón už není oslnivé, proto Ranjith Vijayan přidal další výzvu. Běžel bos, čímž už také svět dvakrát nenadchne, proto navíc celou dobu skládal Rubikovu kostku. Takto si užil maratón v Singapuru a připsal si světový rekord. Během více než 42 kilometrů ji složil 200krát.

Foto: channelnewsasia.com

Ranjith Vijayan uběhl maratón a 200krát složil Rubikovu kostku.

Článek
Fotogalerie

Do cíle doběhl v čase 04:55:55. Právě čas pod pět hodin je klíčový. Jde o čas, který musí běžec zvládnout, aby mohl být zapsán do Guinnessovy knihy rekordů. Předchozí rekord činil 175 sestavení Rubikovy kostky.

„Když jsem se rozběhl, zjistil jsem, že je pro mě velmi obtížné běžet dlouhé vzdálenosti. Tak jsem si jeden den do svého tréninku vzal kostku, a zjistil jsem, že ze sebe vydám více, když ji skládám," řekl sedmatřicetiletý běžec pro Channel News Asia.

Pokud Vijayan neběží, potřebuje na sestavení kostky okolo dvaceti sekund. Když běží, vyžádá si jeho koncentrace dvakrát více času. Pro někoho nepředstavitelný čas, ale světový rekord tohoto hlavolamu má jinou hodnotu. Američan Collin Burns to zvládl za 5,25 vteřiny! Ten ale seděl.

„Pokud jste začínající běžec, vaše tělo je pod tlakem, takže pokud přesměrujete mysl na něco jiného, můžete ze sebe více dostat. Řešení kostky bylo při závodě snadné. Kvůli teplu ale bylo nejnáročnějších posledních pět kilometrů," citoval programátora server prischew.com.

Lidem už nestačí maratón jen uběhnout, oni při něm chtějí dosáhnout ještě něčeho dalšího, chtějí šokovat, být středem pozornosti. Někdo skládá kostku, jiní běhají se zátěží, v převlecích, naboso, žonglují. A nejen to.

Běhající Pan šála

Extrémním je i Američan David Babcock, který se stal známým tím, že během závodů plete šály a háčkuje květiny. Proč, jaký to má smysl? Zaujme diváky, média a zvyšuje šanci na vybrání finančních prostředků pro děti trpících Alzheimerovou chorobou.

Ale ne vždy mu je povoleno se takto postavit na start. Při maratónu v New Yorku jsou velmi přísná bezpečnostní pravidla, proto musel tento muž vymyslet pletení bez jakýchkoliv nástrojů. „Nedovolili mi pletací jehlice nebo háček na háčkování, i když jsou méně nebezpečné než tužka, stále byl viděn potencionální problém, proto jsem musel používat jen prsty a vymyslet způsob pletení bez nástrojů," přiznal Babcock.

Kvůli bezpečnosti zde byli také zastaveni běžci, kteří chtěli po celých 42 kilometrů žonglovat. „Lidé mají někdy hrůzostrašné představy. Lidé se mě často ptají, jestli jsem si třeba při běhání nepíchl jehlici do hrudníku. Ve skutečnosti se tato nehoda nikdy nestane," usmál se Pan šála.

Reklama

Související témata:
Rubikova kostka
Pletení