Hlavní obsah

Jeho touha po šílenostech nezná mezí. Austrálie má svého hrdinu

Praha

Když vás baví výzvy, patrně nikdy nepřestanete. Zářným příkladem je australská běžecká legenda a bývalý poslanec australského parlamentu Pat Farmer. Před pár dny oznámil, že si chce užít Indii. Za 60 dnů hodlá uběhnout 4600 kilometrů.

Foto: Facebook: Pat Farmer: Ultramarathon Runner

Pat Farmer, ultramaratónec, kterého patrně nic nezastaví.

Článek

Od jinu k severu přes deset států a záležitost, která nese název The Spirit of India Run. Akce vypukne 26. ledna příštího roku, což je významné datum pro obě země - Den Austrálie a Den indické republiky. „Mým cílem je získat sto tisíc dolarů na podporu vzdělávání pro dívky v Indii," řekl Farmer pro sportskeeda.com

„Tento pozoruhodný Australan má pozoruhodné vytrvalostní schopnosti a tento běh, to je další krok v posilování vztahů mezi našimi dvěma zeměmi," nechal se slyšet Patrick Suckling, australský vysoký komisař v Indii.

Farmer a běhání na různé způsoby, to jde dohromady. Ustanovování rekordů, na které ještě nikdo nedosáhl. V roce 2014 běžel dvacetidenní mírový závod z Lisabonu do Jordánska, Izraele a na palestinské území. Také putoval od severního pólu k jižnímu pólu, když běžel dva maratóny každý den. Za téměř rok zvládl přes 20 000 kilometrů přes 14 zemí a pomohl získat finanční prostředky pro Mezinárodní červený kříž.

„Jsem jedním z těch, kteří mají pohodlný život. Jestliže otočím kohoutkem, voda teče. Můžu si koupit oblečení, postavit si střechu nad hlavou," vysvětloval svůj pohled na život muž, kterému je třiapadesát let.

Dal si i "Mount Everest"

V roce 1999 tento neúnavný běžec oběhl nejrychleji Austrálii, když za 191 dnů a deset minut zvládl 14 662 kilometrů. Mezi jeho povedené kousky patří i uběhnutých 10 tisíc kilometrů, na které potřeboval 129 dnů a vytvořil nový světový rekord.

Poznal i běh v tropech, když 83 dnů běžel 6307 kilometrů na trase Brisbane - Darwin. Rok předtím dokázal zase 24 hodin zdolávat v Sydney věž AMP. Vertikálně zaběhl vzdálenost rovnající se Mount Everestu. A to nejsou zdaleka všechny běžecké zářezy tohoto běhajícího monstra. S čím přijde po Indii?

Reklama

Související témata: