Hlavní obsah

Výzva pro milovníky extrému. Zkusíte ledový maratón na Lipně?

Praha

Pokud v únoru hledáte sportovní běžecký extrém, máme po vás jeden. Závod na sněhu a ledu pro ty, kteří chtějí prověřit sami sebe v těch nejtěžších podmínkách. Teplota vzduchu klesá až na -20°C, nadmořská výška v místě konání je 729 metrů a nezpevněný terén tvoří led a sníh. Takový má být Lipno Ice Marathon, jehož 1. ročník se bude konat 13. února 2016 v kempu Jestřábí v Černé v Pošumaví.

Foto: Ice marathon Lipno

Za pár týdnů mohou být zde i vaše stopy.

Článek

Nestačí jen umět běhat a vydržet tradiční maratónskou vzdálenost 42 195 metrů. Tohle musí závodníci zvládnout i v těch nejtřeskutějších českých mrazech na sněhu a ledu. Pokud tedy bude mrznout. Pro ty, kteří si nevěří, je součástí celého podniku i půlmaratón dlouhý 22 kilometrů a 10 kilometrová vzdálenost určená pro mladé sportovce.

Trasa závodu povede napříč zamrzlým Lipnem. V případě té nejdelší poběží závodníci z Černé v Pošumaví až do obce Lipno nad Vltavou, kde se trať půlí a vrací zpět do místa startu v kempu Jestřábí. Maratón je hlavním lákadlem, další variantou - pokud počasí dovolí - je disciplína Freestyle, která zahrnuje brusle, běžecké lyže, kite, ledovou jachtu a kolo. Závodník si může vybrat jeden prostředek nebo je libovolně kombinovat. V disciplíně Freestyle si vybere každý, kdo má rád jakýkoliv aktivní pohyb na ledě.

Startovné 1200 korun

„Po celé trati budou rozmístěny hlídky záchranářů, které budou bdít nad bezpečím všech sportovců. Většinu z nich budou tvořit vodní záchranáři z Dolní Vltavice pod vedením svého velitele Milana Bukáčka. Jsou to ostřílení profesionálové, se záchranou na ledu mají své mnohaleté zkušenosti," říká ředitelka závodu Adéla Černá.

Startovné Ice Marathonu zahrnuje nejen start a ubytování, ale i občerstvení v průběhu závodu, závěrečný vítězný ceremoniál, doprovodný program a překvapení pro každého účastníka. Cena startovného pro maratón i půlmaratón je 1200 korun. Maximální počet závodníků, kteří se mohou do závodu přihlásit, je stanoven na 800 osob.

„Z důvodu zajištění bezpečnosti jsme museli určit tento limit, proto by závodníci neměli s přihlášením váhat. Volná místa kvapem ubývají, byla by škoda, nechat si ujít tuto jedinečnou, a v Čechách bezesporu ojedinělou, sportovní událost," vysvětlují početní kvótu pořadatelé závodu.

Reklama

Související témata: