Hlavní obsah

Tak jsme doběhali. Rok 2015: premiéra plná adrenalinu i bolesti

Libor KalousSport.cz

Konec, cíl pro rok 2015. První necelý rok rubriky běhání na Sport.cz je minulostí. Nebyly to jen tisíce naběhaných kilometrů, ale také tisíce hodin strávených nad klávesnicí. Do světa jsme vyslali více jak tisíc článků, které měly vždy jednotné téma - běh. Radili jsme, ladili, vařili, psali o lidech, kterým běhání změnilo život. S během a psaním nepřestaneme, protože v Česku se tomuto sportu pravidelně věnuje téměř 1,9 miliónu lidí mezi 15 a 65 lety.

Běhání souhrn 2015Video: Sport.cz

 
Článek

V lednu se můžete těšit na seriál, který vám poradí s regenerací. V dalších týdnech přijde tréninkový dril a pohled na některé z vás. Na vaše sny, přání. Pomůžeme vám.

V roce 2015 jsme ve dvou zvládli téměř třicet závodů. Zkusili jsme si pohodových pět kilometrů, ale také půlmaratóny, maratóny, ultra, překážkové běhy, Sněžku, skokanský můstek. Občas jsme měli při sobě i kameru, díky ní jsme mohli připravit video, které v rychlosti mapuje pár okamžiků končícího roku. A některé se do nohou vryly hodně hluboko.

Výběh skokanského můstku v Harrachově měl své kouzlo, ještě větší přišlo, když jsme si vše zopakovali při samotných závodech podruhé. Porci adrenalinu přinesl i výběh na nejvyšší českou horu. Sněžka nepatří ke světovým velikánům, ale i tak šlo o vysokohorský pokus.

Pět měsíců jsme natáčeli seriál Fast Foot, ani tady jsme se nevyhnuli kopcům, našli jsme si je v Praze. V rámci tréninku tohoto pořadu jsme zažili každý týden snad vše, kdy běsnící zlokuře nic neodpustilo.

Pohled do světa profesionálů

Svoji porci zážitků přinesl i první maratón po čtyřech měsících tréninku. Někdo poprvé, jiní už desítky těchto vzdáleností ani nepočítají. Na vlastní kůži jsme si prubli i tréninky se zátěží, pneumatikou a plynovou maskou. Věnovali jsme se také posílení nohou, které jsou pro běžce na prvním místě.

Zavítali jsme i mezi profesionály. Trénink a strečink připravil holandský sprinter Jerrel Feller, zlatý účastník z evropské štafety z Helsinek. Do svého tréninku nám nechal nakouknout i Petr Svoboda, elitní český překážkář. Poslední záběr patřil Štědrému dni, kdy se běžel v okolí Kralup nad Vltavou vánoční maratón.

Co bude v roce 2016? Vybíháme už za pár hodin.

Reklama