Hlavní obsah

Bývalý fotbalista shodil půl metráku. Po letech zažil dokonalý den

Praha

Taková změna stojí za pozornost. Bývalý hráč amerického fotbalu Jon Autrey dokázal se svým tělem velké kouzlo. Vážil 125 kilogramů, ale 45 kilo dokázal postupně během let vymazat. V prosinci se postavil na start maratónu v Memphisu. Tam si vedl jako ostřílený běžec, vyhrál časem 02:38:23. Slastný okamžik po letech odříkání.

Foto: Runner's World

Jon Autrey jako bežec, tělo, které přislo o 45 kilo

Článek

Dnes dvaatřicetiletý obchodník s dluhopisy zažil už desátý takto dlouhý závod. Poznal i atmosféru slaveného bostonského maratónu. Taková je jeho sportovní realita nyní.

Před dvanácti lety žil fotbalem a vážil téměř 130 kilo. Nyní nemůže věřit, že má 45 kilo dole a je běžcem. „Nemyslím si na sebe jako na běžce celou dobu, ale jako na člověka, který chtěl zhubnout a běhání bylo toho součástí," nechal se slyšet Autrey pro server runnersworld.com.

Kamarádi mu říkali „Fat Jack".

Na trávníku měl solidní postavu, výbušnou sílu, fotbal ho bavil, hrál ho už na střední škole. Časem přijal roli velkého chlapa. Kamarádi mu říkali „Fat Jack". Jenže přišlo zranění a objevil se jiný pohled na zdraví. Nechtěl být tlustým Jackem. Usmyslel si, že se dostane do formy. Po pár měsících se přihlásil na první závod. Pro lepší kondici používal online tréninky. První maratón v roce 2009 zaběhl za 03:14:45.

V roce 2011 měl ještě 102 kilo. Zaregistroval se na druhý maratón, ale s tréninkem to nedopadlo ideálně, což se projevilo i v boji s časem. O téměř půl hodiny horší než premiéra. „Pořád jsem nosil kila, ale nešlo jen o váhu. Když jsem chtěl pivo, měl jsem pivo. Když jsem chtěl pizzu, měl jsem pizzu. Uvědomil jsem si, že tohle musím změnit."

Nečekaná výhra v rodném městě

Zaměřil se proto na zdravější stravu, najal si i trenéra a toužil se kvalifikovat na bostonský maratón. Osm týdnů speciální práce, hledání ideálního rozložení stravy, síly, řešení závodní strategie. Vyplatilo se. V New Orleans na Rock 'n' Roll maratónu si vylepšil osobní čas o osm minut, stál lehce nad hranící tří hodin.

Přišly další tréninky, dřina a měsíce plynuly. Nyní Autrey váží 80 kilo a kvalifikoval se na třetí bostonský maratón v řadě. Doufá, že zlomí čas 02:36:04, což je jeho osobní rekord. Do příštího závodu půjde s puncem vítěze ze svého rodného města.

„Půl kilometru před koncem jsem se zeptal jednoho fanouška, jestli je někdo za mnou. Řekl, že nikdo. Bylo to neskutečné. Nikdy v životě jsem si nemyslel, že mohu vyhrát maratón. Byl to dokonalý den," usmál se běžec, který shodil téměř půl metráku.

,

Reklama

Související témata: