Hlavní obsah

Extrémní boj s mrazem, ledem a medvědy. Trénují i v továrně na lednice

Jen představa bude patrně stačit, ale zažít taková mrazivá muka na vlastní kůži? Ne! Běžet maratón, případně ultramaratón při teplotě okolo minus 40 stupňů má jistě své kouzlo, ale hlavně může jít pro netrénovaného smrtelníka o smrtelný hazard. Okolo jen sníh, led a vaše zmrzlé obočí, tváře. Extrém, který může být inspirací, ale ne pro každého. Tady můžete zažít zimní a fyzickou výstřednost.

Foto: www.toughguy.co.uk

Projít ultra závodem není sranda. Taky není pro všechny.

Článek

Mezi závody, které se řadí mezi tyto výzvy, je maratón na Severním pólu, který je nejchladnější a nejsevernější akce tohoto typu. Už podle názvu North Pole Marathon je jasné, že tady bude přituhovat. Teplota se pohybuje mezi -25 až - 40 stupni. Pokud se do vás opře ještě mrazivý vítr, může teploměr ukázat i na - 60 stupňů. Navíc nezápasíte jen s počasím, ale také si musíte dát pozor na lední medvědy. „Největší výzvou je extrémní zima, musíme brát také v úvahu hrozbu ledního medvěda, proto máme ozbrojené stráže," říká organizátor Richard Donovan.

Antarktický ledový maratón je zase nejjižnější na světě, ale tepleji vám nebude. Teplota okolo -20 stupňů. V listopadu si zde můžete zaběhnout maratón i půlmaratón. Jde o jediný maratón, který se běhá na tomto kontinentu.

Baví vás šestky a trojky? Zkuste 6633 ultramaratón, kde teplota dosahuje teploty - 40 stupňů. Pokud máte zájem, čeká vás výlet do Kanady k Severnímu ledovému oceánu. Jestliže nemáte v březnu co na běhání, můžete shánět letenky. Ale pozor! Jestliže se do všeho přimíchá mrazivý vítr, teplota prudce klesne. V roce 2008 místy až na téměř - 80 stupňů. Tady se setkáte s jedním z nejchladnějších, největrnějších a nejvíce extrémních ultramaratónů na planetě. Nonstop závod, který měří 120 nebo 350 mil. Závodníci musí být vybaveni saněmi s potravinami, vařením a dalším oblečením.

Trénovat se dá i v továrně na lednice

A co třeba Sibiř? I tady si mrazu užijete do sytosti, takový je totiž Ledový maratón. „Máme 800 - 900 běžců z celého světa. Každý běžec má svůj vlastní způsob přípravy. Ale nejzajímavější byl trénink v továrnách na ledničky. Měli jsme tu skupinu běžců ze Švýcarska, kteří využívali tento způsob přípravy," prozradila ředitelka závodu Inna Chernoblavskaya.

Pokud vám běhání v mrazu je málo, můžete zkusit přidat i překážky ve Velké Británii. To je boj v drsných podmínkách na Tough Guy Challenge. Studená voda, led, elektrické šoky. Závodníci bojují s desítkami překážek včetně studené vody. Tady otestujete svého ducha, jak vydržet podchlazení. Po jednom závodě 600 odvážlivců vyhledalo pomoc.

Máte chuť se někde proběhnout? Teď by to šlo i u nás.

Chtěli byste si zkusit takový závod?
Ano, jen to chce delší přípravu.
15,8 %
Uvidím, zatím mě to ani ve snu nenapadlo.
9,8 %
Ne, mám radši teplejší destinace.
74,4 %
Celkem hlasovalo 1363 čtenářů.

Reklama

Související témata: