Hlavní obsah

Česko drtí Rakousko. Jsme prostě méně líní

Vídeň

U našich jižních sousedů, v Rakousku dochází k překvapivému maratónskému vývoji. Zatímco úbytek maratónských běžců už za poslední roky nikoho nepřekvapuje, v roce 2015 poprvé za více než jedno desetiletí došlo k propadu účastníků u mnohem oblíbenější půlmaratónské trati. U maratónů sice nelze mluvit přímo o katastrofě, vždyť oproti roku 2014 došlo k poklesu zhruba o pět set lidí, rekordní rok 2002 s téměř 13,5 tisíci běžců ale, zdá se, bude na své pokoření čekat hodně dlouho.

Foto: RunCzech

Vypadá to, že běhání má v Česku vybudovanou silnou tradici.

Článek

Česká republika ovšem zaznamenává trend zcela opačný. Vždyť i naše maratónské podhoubí má z čeho růst. Nejen třeba ze Zátopkovy tradice, ale z čísel ‒ 10 413 maratónců za poslední rok v Praze. Sousední alpská země má sice o zhruba dva milióny obyvatel méně, ale s 9 221 účastníkem za rok 2015 na pěti (!) největších maratónech země dohromady, za námi přeci jen značně pokulhává.

Lidé od fochu přičítají maratónský pokles registrovaný v Rakousku po zhruba posledních 15 let jednoduché skutečnosti: Běžce více táhne půlmaratón. Je kratší, a tudíž rychlejší, lze na něj rychleji, dříve natrénovat a koneckonců to není taková fuška jako dvojnásobný královský bratr maratón. Počty závodníků na půlmaratónu konsekventně razantně rostly od roku 2004 až do roku 2015. Pak se stalo něco nevysvětlitelného. Očekávaná hranice 30 000 účastníků nebyla překonána, naopak byl zaznamenán propad o téměř 700 běžců. Oproti tomu jen pražský půlmaratón přivítal na svém startu 12 754 sportovců. A od svého vzniku roku 1999 připisuje pouze kladná čísla.

Snad jen Vídeň, organizátorské město největších závodů v zemi, jako by stála poněkud stranou tohoto proudu. Už v roce 2014 sice zaznamenala úbytek o několik stovek startujících na svém maratónu, oproti tomu ale zaznamenala průlom v půlmaratónu, který dokončilo přes 14 000 běžců.

Zcela mimo trend se v alpské zemi pohybuje pouze Salcburk, město „Rudého býka" RedBullu. I v situaci, kdy městu byla odepřena organizace mistrovských podniků a kdy paralelně probíhaly jiné závody, dosáhlo Mozartovo rodiště ‒ i přes negativní prognózy ‒ nárůst maratónců.

Nejhůře je na tom u našich sousedů Graz, kde se na startu maratónu i půlmaratónu rok od roku setkává razantně méně a méně lidí. Loni organizátoři poprvé nepozvali vůbec žádnou mezinárodní běžeckou hvězdu a vyskytlo se i několik závažných nedostatků, kdy třeba někteří absolventi juniorského maratónu byli chybou pořadatelů nuceni uběhnout deset kilometrů místo avizovaných 4,2 km.

Česko i do příští sezóny počítá jen s kladnými, rostoucími ciframi. Poprvé by tak za sedm největších podniků v zemi (pražský maratón a půlmaratón, pět regionálních půlmaratónů a pražská 10 km Grand Prix) měla být překročena meta 50 000 účastníků. Budete mezi nimi? Běhání.Sport.cz určitě ano. Uvidíme se na startu!

Budete v roce 2016 součástí běžecké vlny?
No tak určitě! Minulost dává jasná očekávání do budoucna.
21 %
Uvidíme, jak se mi podaří překonat jarní únavu.
7,9 %
Ne-e! Pěstuji jiné kratochvíle, tělo nechávám v klidu.
71,1 %
Celkem hlasovalo 4143 čtenářů.

Reklama