Hlavní obsah

Patřil mezi vyvolené. Jeho strmou kariéru i život ukončila zbytečná tragédie

Byl elitním atletem a ve steeplechase patřil do první desítky ve Spojených státech. Z hobby-běžce se vypracoval mezi nejlepší, aniž by měl zpočátku na růžích ustláno. Začal koketovat také s triatlonem a patřil mezi velké naděje. Vše ale skončilo jednoho nedělního rána. Ve věku 28 let vyhasla jedna z nejvýraznějších amerických vycházejících hvězd.

Foto: Profimedia.cz

Střet s vozem byl pro běžce tragický (ilustrační foto)

Článek

Od roku 2010 trénoval Cameron Bean v Severní Karolíně u ZAP Fitness. Tady jej zpočátku vůbec nechtěli přijmout. Jeho první žádost o přistoupení ke klubu byla zamítnuta. Když vyhrál mistrovství Jižní konference ve steeplechase na tři kilometry, dal mu trenér Pete Rea nabídku. Nijak zvlášť výhodnou, ale přeci jen nabídku.

Pokud se přestěhuje do města, najde si práci na částečný úvazek a bude mít vůli trénovat každý den, Rea ho bude koučovat. Stejnou nabídku už dostaly dva tisíce jiných atletů. Cameron Bean byl první, který ji skutečně přijal. Trénoval, ale nedostával diety, proplacené cestovní náhrady, vybavení nebo zdravotní pojištění jako mnozí jiní atleti. Ale makal.

A jeho časy se začaly rapidně zlepšovat. Bean jen těsně minul kvalifikaci na olympiádu. Propadl také plavání a jízdě na kole a s přípravou na známý ironman pomáhal také svému otci. V osudné nedělní ráno běžce zachytil vůz při jeho pravidelném tréninku. Necelý den bojoval o život v nemocnici, než dalšího jitra zemřel. Navzdory rodinné tragédii jeho otec dál pracuje na své přípravě na ironman. „Chce se ho zúčastnit a dotáhnout to do konce. Všichni vědí, že je to jedna z věcí, na kterou by byl Cameron obzvláště hrdý. Myslím si, že to je ten důvod, proč se otec tak sveřepě drží svého tréninkového plánu," řekl k tomu jeden z rodinných přátel.

Po třech měsících od tragédie byla policie schopna obvinit řidičku vozu, který do atleta narazil. 59letá žena z doposud nejasných příčin přejela přes středovou čáru do protisměru a narazila zezadu do běžce pohybujícího se po zcela opačném okraji vozovky. Těžce zraněnému navíc neposkytla žádnou pomoc a z místa nehody okamžitě ujela.

Reklama

Související témata: