Hlavní obsah

Miliardová Čína objevila nové náboženství. Lidé buší do chodníků

Čína je trh, který je lákadlem pro mnohé investory, sport nevyjímaje. Země už před lety překročila miliardu obyvatel a běhání si také ukrojilo z koláče popularity. „Běhání je nové náboženství čínské střední třídy. Třicet let byli lidé motivováni nenasytností a penězi, nekoukali na smysluplnější život,“ řekla pro server ft.com právnička Catherine Sun.

Foto: www.ft.com

Běhání se stává v Číně stále více a více populární.

Článek

„V posledních třech až čtyřech letech se běh stal náboženstvím pro čínskou střední třídu. Jakmile jste ekonomicky nezávislý člověk, myslíte více na duchovno. A v Číně to není moc náboženství, tak buší do chodníků. Střední třída našla něco smysluplného v jejich prázdných životech," dodala Sun.

Před deseti lety čínští organizátoři maratónu marně bojovali, aby naplnili pomyslné startovní bloky. Nyní jdou běžci ve velkých městech do losování, aby se dostali na start, aby získali startovní číslo. Místa jsou omezená a hlásí se třeba sto tisíc lidí na závod. Jako v Šanghaji v loňském roce, kde byl limit čtvrtinový, tedy 23 000 běžců. Paní Sun chce jít ještě dále, chce zorganizovat 100 maratónů v malých a středně velkých městech.

Smog, čínský problém

Desetiletí násilných a povinných tréninků v tělocvičnách a továrnách odrovnaly nadšení pro veřejné cvičení. Teď se ale situace otáčí. Běh a badminton patří mezi oblíbené. Osmdesát procent dotázaných si v minulém roce koupilo sportovní obuv a třicet procent si zakoupilo členství do posilovny. Šedesát procent si stáhlo fitness aplikaci do svých chytrých telefonů, uveřejnila informace ze svého výzkumu agentura Nielsen.

„Sportovní boom v Číně právě začíná," je přesvědčena Lynne Čchang z agentury, která operuje na čínském trhu.

Nic ale není jen čisté. Čína a smog, to je problém. Tento stav může zbrzdit oddanost k běhu. Ví to i paní Sun, která své dva syny ve věku patnáct a sedmnáct let stáhla z jednoho závodu kvůli špatnému ovzduší. Před třemi týdny se konal velký maratón v Hongkongu, kterého se zúčastnilo 61 tisíc běžců, přitom bylo registrovaných 74 tisíc. Ti nedorazili údajně kvůli špatnému ovzduší.

Reklama

Související témata: