Hlavní obsah

Japonští atleti nedopují, mají totiž samurajského ducha

Tokio

Málokterá země se dokáže pochlubit tím, že má čistý rejstřík s ohledem na vystupování svých atletů na olympijských či paralympijských hrách. Země vycházejícího slunce jako by byla odrazem čistě bělostného podkladu své státní vlajky. Je to prý tím, že Japonci dodnes ctí „cestu válečníka“.

Foto: Profimedia.cz

Cesta válečníka je mezi japonskými sportovci dodnes živá. (ilustrační foto)

Článek

Japonský běžecký server Japan Running News poprvé v historii své země prováděl anketu s ohledem na doping v japonských atletických kruzích. Za jádro svérázného výzkumu sloužila šestice mužských a šestice ženských atletů reprezentující na předchozích olympijských hrách svou zemi s kotoučem rudého slunce na prsou. Své odpovědi na otázky ohledně dopingu většinou komentovali shodně: Základem jejich přesvědčení jsou určité aspekty bušidó.

Bušidó je doslova „cesta válečníka", někdy také označována jako „samurajský duch". Jednalo se o základní principy chování samuraje, zprvu nepsaná pravidla, samurajský morální kodex. V písemné podobě bušidó existuje od 17. století. Základem kodexu jsou pravidla čestnosti, respektu, odvahy, oddanosti pravdě a sebezdokonalování. Pokud by samuraj selhal, měl svůj život ukončit vlastní rukou obřadní sebevraždou seppuku.

Je jistě obdivuhodné, jak po staletí dokáže takový kodex určovat chování lidí určité země. V tomto směru je Japonsko poměrně jedinečné. A stejně jako živoucí prastaré tradice je známa také japonská rivalita vůči Číně. Anketa k dopingu tak pravděpodobně reaguje na nedávno zveřejněné dokumenty odkazující na čínský státem podporovaný doping v 90. letech. V tehdejší době asi nejvíce vynikala Jün-sia Wang, dodnes držitelka světového rekordu na 3000 metrů. Už tehdy ale měla společně s další reprezentantkou asijského giganta Jün-sia Čchü u novinářů přezdívku „The Chemical Sisters".

Jediným prohřeškem Japonska na olympijských hrách byl odhalený doping u dvou volejbalistů z roku 1984. Počítáme ale, že použitý efedrin a testosteron za to sedmé místo japonského týmu v Los Angeles snad ani nestál.

Věříte, že se atletiku daří držet „čistou“, bez zakázaných podpůrných látek?
Ano, i přes občasné excesy tomu věřím.
11,8 %
Nejsem si jistý/á, zda je to při současné úrovni výkonů ještě možné.
11,6 %
Ne, kde jde o peníze, vždy se objevují „postranní cestičky“.
76,6 %
Celkem hlasovalo 492 čtenářů.

Reklama

Související témata: